Nu är den här: Svanenmärkt frakt i e-handelskassan – ”kan ansöka”

Efter flera år av utveckling.

I slutet av 2019 kunde vi avslöja att Svanenmärkt frakt var på gång. Det är dock inte helt lätt att miljömärka frakt visar det sig. Två år senare kunde Miljömärkning Sverige avslöja att expressfrakt absolut inte skulle få bli Svanenmärkt.

Expressfrakt kommer aldrig att bli Svanenmärkt, det vet vi redan i dag. Det är för att garantera att inga flygtransporter sker, berättade projektledaren Sara Bergman för Ehandel i september 2021.

Annons

Och nu är den här, den Svanenmärkta frakten. Eller rättare sagt kriterierna är klara och det går nu att, som fraktbolag, ansöka om att få sina fraktalternativ Svanenmärkta.

Kriterierna har efter remiss fastställts av den oberoende nordiska miljömärkningsnämnden och transport- och logistikföretag kan nu ansöka om att Svanenmärka sitt nätverk av e-handelstransport. Om företaget uppfyller kraven blir deras leveransval Svanenmärkta, skriver Nordisk Miljömärkning

Sedan är planen att e-handlarna ska kunna visa upp Svanenmärket i kassan bredvid de leveransalternativ som uppfyller kraven.

Med miljömärkning i checkouten förenklas de komplexa valen för konsumenter så att de också kan bidra till den omställning av transportsektorn som är nödvändig. Det är bråttom att uppnå såväl nationella som globala klimat- och miljömål, säger Sara Bergman, projektledare på Nordisk Miljömärkning.

Vi hoppas och tror att transportföretag kommer att vilja ansöka, vi har upplevt ett stort intresse och engagemang i möten och på remissrundan, skriver Anna Norberg, Head of PR på Miljömärkning Sverige, till Ehandel.

Nu väntar man spänt på att se vem som blir först ut att få sin frakt miljömärkt samt vilken e-handlare som pushar för initiativet i sin kassa.

Det blir spännande att se vilka e-handlare som kommer att gå i täten för att erbjuda Svanenmärkt leverans och vilka transportföretag som blir först med att klara kraven, säger Sara Bergman.

Lite mer information om märkningen, från Nordisk Miljömärkning, finner ni nedanför.

Annons

Vad omfattar Svanenmärkt e-handelstransport?

Konsumenten som handlar online ska kunna välja ett Svanenmärkt leveransalternativ i fraktväljaren/check-outen. Svanenmärkta e-handelstransporter omfattar transporten av det e-handlade paketet från e-handlarens sista lager och ända till konsument, dvs. både de långväga transporterna (line haul) och last mile-transporterna. Paketet kan levereras till paketombud, paketbox eller vara en hemleverans. Se illustration nedan.

Vilka krav ställs i märkningen?

Svanen är en Typ 1 miljömärkning vilket innebär livscykelbaserade krav med ett helhetsgrepp om både klimat, energieffektivitet och sociala villkor för chaufförer. Totalt ställs 20 krav på nätverket av e-handelstransporter inom i huvudsak följande två områden:

Klimat- och effektivitetskrav på med fokus på:

  • Hög andel elektrifierade transporter eller transporter utförda med förnybara drivmedel.
  • Energieffektivitet i transportnätverket.
  • Klimatpåverkan som måste förbättras under kriteriernas giltighetstid.
  • Att förnybara drivmedel inte får vara producerade av ohållbara råvaror.
  • Långsiktigt hållbar fordonsflotta.

Sociala krav på:

  • Anställningsvillkor i linje med var arbetsmarknadens parter har överenskommits genom kollektivavtal eller villkor i nivå med detta.
  • Förebyggande trafiksäkerhetsarbete.

Annons