De bygger nya lastbilar med hjälp av PET-flaskor: “Är riktigt bra”

"Nyckeln till framtidens transporter".

Fraktuppstickaren Gordon Delivery gillar att testa nya grepp. Företaget satsar stort på kylda transporter och har nu försökt göra sina verksamhet mer hållbar, utöver exempelvis ellastbilar.

LÄS ÄVEN: Gordon gillar det svalt – utvecklar ny elbil: “liten nog för smågator”

Annons

Företaget utökar sin svenska fordonsflotta med 146 nya lätta lastbilar för kyltransporter av mat och mediciner. Det som är nytt är att varje lastbil innehåller 4 367 återvunna PET-flaskor (halvliters).

Det är kylskåpen på lastbilarna som är byggda med hjälp av PET-flaskor där de agerar isolering i konstruktionen. Detta sägs leda till 245 kilo lägre utsläpp av koldioxid än om man använder de vanligaste materialen för ändamålet. Gordon meddelar att Stena Recycling kommer att kunna återvinna skåpen till 90 procent.

Samdistribution och resurseffektiva lösningar kommer vara nyckeln till framtidens transporter. Dessa nya lastbilsskåp är ett nytt steg i vårt arbete för att erbjuda våra kunder hållbara hemleveranser, säger Ali Ghoce, vd och medgrundare till Gordon.

Gordon hade tidigare 112 egna lastbilar i Sverige, så det är en stor utökning som står för dörren. Innan sommaren 2023 ska alla nya lastbilar vara levererade.

Livslängden för “PET-kylskåpen” på lastbilarna beräknas till omkring tio år.

Skåpen är riktigt bra, både vad det gäller klimatet och när det gäller våra höga krav för att transportera livsmedel och läkemedel i en obruten kylkedja med det som kallas för aktiv kylning. Det innebär att hela skåpet på lastbilen kyls ner, säger Elion Najim, Fleet Manager på Gordon.

Annons