De fyller kassan med en miljard: ”Med sikte på att expandera”

Har sålt över en miljon telefoner.

Det finska bolaget Swappie, som gjort sig kända för att återställa och återförsälja smartphones, har tagit in över en miljard kronor i en och samma finansieringsrunda. Närmare bestämt tar bolaget in 124 miljoner dollar, vilket motsvarar 108 miljoner euro. Investmentbolaget Verdane ledde rundan och fick sällskap av befintliga investerare som Lifeline Ventures, Inventure, Reaktor Ventures, TESI och Telia Ventures. Medverkade gjorde också Danske Bank Growth.

Planen är att pengarna ska användas till expansion samt till att skala upp verksamheten på bolagets samtliga 15 marknader, med särskilt fokus på Italien och Tyskland.

Annons

Swappie fortsätter att stärka sitt europeiska ledarskap inom renoverade iPhones med denna investering. Vår främsta prioritering är att påskynda tillväxten på våra nuvarande europeiska marknader, med sikte på att expandera ytterligare i världen under de närmaste åren, för att möta den ökade efterfrågan, säger Sami Marttinen, medgrundare och vd på Swappie, i ett pressmeddelande.

Människor letar i allt högre grad efter sätt att minska sin miljöpåverkan, och inser att ett sätt att göra detta på är genom inköp av renoverade smartphones, ett område som vi alla kan ta itu med.

Så sent som i juli i fjol genomförde Swappie en B-runda och tog i samband med det in 40,6 miljoner dollar. Med den nya rundan inräknad har företaget tagit in över 171 miljoner dollar - nära 1,6 miljarder kronor - i kapital.

Företaget ser en stor efterfrågan på renoverade smartphones och räknar med att efterfrågan kommer att fortsätta att växa. Samtidigt växer även företagets omsättning. År 2020 omsatte bolaget 110 miljoner dollar, vilket kan jämföras med 34 miljoner dollar året innan. Totalt har Swappie nu sålt över en miljon begagnade telefoner.

När människor och företag gradvis gick mot en mer hållbar livsstil växte iPhone-renoveringen samtidigt som cirkulärhandels-utrymmet ökade avsevärt, och i och med det även Swappie. De har visat potentialen att bli Europas marknadsledare inom renoverade smartphones. Verdane är glada över att arbeta tillsammans med Swappie, säger Janne Holmia, partner på Verdane.

Annons