De rusar från 4 till 18 miljoner – noterar rekordintresse

Återvunna mobiler säljs som aldrig förr.

Det minst sagt utmanande omvärldsläget behöver inte vara till nackdel för alla handlare. En aktör som just nu går urstarkt är Refurbly, som renoverar och återvinner mobiltelefoner.

De har under hösten sett en enorm ökning för försäljningen. I det tredje kvartalet landade tillväxten på 65 procent. Och när hela verksamhetsåret summeras väntas man ha sålt för över 18 miljoner kronor, jämfört med 4,4 miljoner förra året.

Annons

Vi är glada över att i dessa tider kunna erbjuda miljövänliga mobiler till bra priser då många kämpar med ekonomin. Konsumenterna uppskattar mer och mer våra restaurerade telefoner, kombinerat med abonnemang som är billigare än de stora operatörerna. Vilket vi ser då vi ökade försäljningen med 65 procent under det tredje kvartalet jämfört med förra året, säger David Lundgren Fetah, grundare av Refurbly, i ett uttalande.

I Sverige säljs det årligen 3,2 miljoner telefoner i Sverige och med mindre marginaler i plånboken, så letar svenskarna efter billigare alternativ. Något som också gör sitt för miljön.

Den ekonomiska krisen slår hårt mot alla och kan för många vara förödande. Det finns dock en långsiktig vinnare i miljön. Med krisen görs ekonomiska val som är bra för miljön, ett exempel på det är rekonditionerade mobiler, säger David Lundgren Fetah

Han poängterar också vikten av att just mobiltelefoner återvinns. I dag beräknas ungefär 1,5 miljoner svenskar ha en eller fler mobiler hemma, som inte används.

Det är mycket viktigt att fler mobiler återvinns, för då kan vi ta vara på viktiga metaller, som till exempel kobolt. Jakten på kobolt har gjort att många människor behövt sätta livet till i bland annat Kongo. Vi ser ett stort behov av kampanjer i frågor om var man återvinner mobiler. Vi tror inte att det finns en ovilja, men att kunskapen är svår. Det ska vara lätt att göra rätt, avslutar David Lundgren Fetah.

LÄS ÄVEN: Mobilåtervinnaren Refurbly fyller kassan – och lanserar abonnemang

Annons