De ska omforma last-mile i hela Sverige: ”Uppgiften är stor”

Hållbarhet i fokus.

Häromdagen så fick vi bekanta oss med det svenska företaget iBoxen som har storslagna planer för paketskåpens existens i vårt avlånga land. Den långsiktiga planen för iBoxen är nämligen att sätta ut 50 000 paketboxar över hela Sverige.

LÄS ÄVEN: Ny boxaktör ska täcka Sverige med paketboxar för alla

Annons

Vi var förstås tvungna att få vet mer om detta projekt. Vi började med att fråga iBoxens vd Tim Jörnsen om han kan berätta mer om utrullningen den närmaste tiden.

Vi börjar att placera ut boxar under vecka 9. Vi börjar centralt i Stockholm med cirka 80 skåp som startposition och accelererar löpande efter det. Vi har också cirka 40 stycken paketskåp som kommer att placeras ut i Boden under mars. Att “hela landet skall leva" är viktig för oss.

Planen är som sagt att skapa en landstäckande infrastruktur med placeringar i över 2 000 orter över hela Sverige.

"Det blir mycket spring"

Vi frågade även Tim Jörnsen om vad som gör dem unika och om de kan berätta om några fraktbolag som redan nu signat upp till deras öppna nätverk av paketskåp.

Vi lägger ut "railsen" och transportbolagen är tågoperatörer. Andra bolag med boxar är logistikbolag, som en del i deras "last mile"-erbjudande. Om alla logistikbolag skall placera ut boxar i städer så blir det mycket spring för konsumenterna, potentiellt "stökigt" i stadsmiljö och en suboptimering av hållbarhetsmålen, säger Tim och tillägger:

Vi kommer att kommunicera vem som börjar att köra till iBoxen om 3-4 veckor.

Hur ser ni på boxar utomhus respektive inomhus? Har ni något speciellt fokus var ni sätter dem?

Hållbarhetsstudier visar att paketskåp som står utomhus och är tillgängliga 24/7/365 i kombination med nattleveranser och elbilar har en mycket positiv påverkan på miljön, speciellt i städer. Flera transportbolag har insett denna möjlighet. Densitet och tillgänglighet skapar också möjligheter för förbättrad produktivitet för transportbolagen och inte minst bekvämlighet för konsumenter.

Annons

Tillväxten inom e-handeln har också skapat en oro hos fastighetsägare gällande säkerhet. Som exempelvis paket i trapphus eller accesskoder som sprids. Det finns många faktorer. iBoxen skapar förutsättningar för hållbar ekonomisk tillväxt, bekvämlighet, "hela landet skall leva" och förbättrad säkerhet när skåpen står utomhus.

Kommer ni att tillåta leveranser mellan boxar? Eller förflyttning av en leverans från en box till en annan?

Ja, och det över hela landet. Det skapar vi med att vår digitala plattform Qlocx som öppnar skicka-möjligheten för alla transportbolag. Detta är bra om man ska skicka en födelsesdagspresent, för företagare över hela landet och det skapar nya förutsättningar för en cirkulär ekonomi.

Vi var förstås även tvungna att fråga om den kritik mot paketskåp som Ehandel bland annat lyft i artikeln “Paketskåpens märkliga miss”.

LÄS ÄVEN: Paketskåpens märkliga miss – kunder kommer inte åt sina paket

En artikel som kort sammanfattat handlar om att skåpen inte är tillgängliga för alla, antingen på grund av längd eller en funktionsnedsättning.

Är detta något ni funderat över eller har en lösning på?

Ja, det är en viktig punkt. Vi håller just nu på att ta fram en funktion som kommer att lösa det här problemet.

iBoxen ser sin utrullning som ett samhällsbygge och allt fokus ligger nu på att genomföra detta. Att skapa “railsen” som alla fraktbolag sedan kan nyttja. 2026 planerar bolaget att ha full täckning i hela landet, från norr till söder.

Vårt fokus är att etablera en infrastruktur och att nå hållbarhetsmålen. Hela landet ska leva, det ska vara bekvämt samt säkert för fastighetsägare och boende. Uppgiften är stor och vi fokuserar nu på den, avslutar Tim Jörnsen.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!