Vi trodde att Konsumentverkets uttalande i mars skulle räcka för att få aktörerna att sluta med GAD. Men det har inte skett. Därför har vi själva skickat brev till Youty Group, Lyko och Parfym angående deras användning av GAD, säger Kolbjørn Ertzeid, vd för Brandsdal Group, till Ehandel.
Efter Brandsdal Groups påtryckningar har Parfym.se meddelat att de kommer att upphöra med GAD. Samtidigt är beskedet från Youty Group, som står bakom Nordicfeel, mer svävande.
De ska ha slutat använda GAD i Norge, med hänvisning till tydliga besked från Konsumenttilsynet. Men när det gäller Sverige menar bolaget att "en kommentar från en enhetschef i en artikel inte är tillräckligt" för att de ska ändra sin praxis.
Nu har KO följt upp med ett officiellt uttalande på Konsumentverkets sida:
Det tidigare lägsta priset ska utgöra det lägsta pris som näringsidkaren har tillämpat för produkten under de senaste 30 dagarna, vilket inkluderar prisnedsättningarna som marknadsförts via Google Shopping. Det är företagets ansvar att säkerställa att den marknadsföringsmetod företaget använder följer gällande lagstiftning.
Brandsdal Groups vd tycker dock att KO borde ha agerat tidigare.
När det visade sig att det första uttalandet inte hade någon faktisk effekt, borde Konsumentverket ha agerat snabbare och tydligare.
I Norge agerade både de stora arbetsgivarorganisationerna, NHO (Næringslivets Hovedorganisasjon) och Virke, snabbt och krävde ett tydligt besked från norska Konsumentverket om hur GAD ska hanteras.
Enligt Kolbjørn Ertzeid skickade NHO ett formellt brev till myndigheten via sin juridiska avdelning. Han har även uppmanat Svensk Handel att agera på liknande sätt.
Organisationen har, genom Anna Svärd, näringspolitisk expert på Svensk Handel, tagit kontakt med Konsumentverket – något som sannolikt har bidragit till att myndigheten nu har gjort ett uttalande i frågan.
E-handlaren bär allt ansvar
Det kanske mest problematiska med GAD är att det är svårt för e-handlaren att veta exakt vilket pris Google har visat för konsumenten. Om inget köp genomförts går det inte att i efterhand ta reda på vilken rabatt som faktiskt exponerats. Men enligt både Konsumentverket och Google själva spelar det ingen roll. Det är företaget som ansvarar för att den marknadsföringsmetod de använder följer lagen.
Du ansvarar för att säkerställa att din användning av funktionen följer alla lokala lagar och regler som gäller dig och ditt företag, skriver Google i Google Merchant Center.
Google överlåter därmed ansvaret till annonsörerna, i detta fall e-handlarna, att säkerställa att användningen av GAD överensstämmer med gällande lagstiftning.
Kan företaget själva inte garantera detta ska man inte använda metoden, skriver Konsumentverket.
Baserat på Konsumentverkets nya officiella ställningstagande – som bekräftar det myndigheten redan uttryckte i en intervju med Ehandel i mars och som nu finns publicerat på deras webbplats – står det alltså klart att dagens användning av GAD inte överensstämmer med gällande prisinformationslagstiftning. Det råder därmed ingen tvekan om att metoden strider mot lagen och är att betrakta som olaglig.
Karl Lindberg på Adrelevance, en av dem som först slog larm om problematiken, menade tidigt att detta kan bli slutet för GAD. Och kanske är det precis dit vi är på väg.
Jag tror att det här innebär dödsstöten för GAD, och att de flesta i både Sverige och Norge kommer att backa, uttryckte Karl Lindberg.
Ehandel söker Youty Group för kommentar.
Tidigare artiklar om GAD:
- E-handlare rasande - lojalitet straffas: "Aldrig sett något liknande"
- Googles priskarusell: Fler e-handlare varnar - experten: "Stora risker"
- 200 miljoner back - Googles nya rabattsystem sänker e-handlaren
- Priskrig eller prisfusk - Konsumentverket kräver icke-existerande data
- De har bestämt sig: Google-rabatter är olagliga - Lyko backar
- GAD: Vi reder ut - vem ska ta ansvar?