ANNONS

De skulle göra e-handeln säkrare - går i konkurs

Simon Sköld, f.d. storägaren
"Verkar finnas ett intresse".

Startupen Powrs, som lanserade appen Vault med målet att göra e-handeln säkrare och minska bedrägerier, har försatts i konkurs. Bolaget lyckades inte säkra finansiering för att färdigställa sin mjukvara. Det skriver Di.

Ambitionen med Powrs app Vault, som lanserades i Sverige sommaren 2023, var att "revolutionera säkerheten" vid onlinetransaktioner. Köparens pengar skulle hållas i ett säkert "valv" tills varan hade mottagits och godkänts, vilket skulle minimera risken för bedrägerier. Planer fanns även på expansion till Serbien.

ANNONS

Konkursförvaltaren Linnéa Karlsson, från Merino Advokatbyrå, pekar på de ekonomiska utmaningarna:

Man hade stora utvecklingskostnader som finansierades via aktieägartillskott och insåg att det krävdes ytterligare finansiering för att kunna slutföra utvecklingen av mjukvaran och marknadsföra den för en relevant marknad, säger hon till sajten.

Enligt Linnéa Karlsson bedömde styrelsen redan under hösten 2024 att det inte fanns förutsättningar att få in tillräckligt med kapital för att slutföra utvecklingen av e-handelslösningen. Därefter vidtogs åtgärder för att hantera bolagets ekonomiska situation. Intressant nog hade nya ägare tillkommit under hösten 2024 och dessa har suttit i styrelsen sedan dess.

Powrs, där tidigare kampsportstjärnan Simon Sköld var medgrundare, vd och initialt största ägare, hade totalt tagit in 32 miljoner kronor i externt kapital. En sista nyemission på 5,9 miljoner kronor, beslutad under 2024 men registrerad först i år ledde till en fördubbling av antalet aktier i ett försök att rädda satsningen.

Simon Sköld, som klev in i fintechbranschen 2023, uppger i ett SMS till Di att han lämnade Powrs för ungefär ett år sedan och därefter inte haft någon insyn i verksamheten.

Enligt tidigare uppgifter ska även Skölds fru, Camilla Läckberg, ha varit delägare. Något som dock inte framgick av senare ägarlistor där Sköld stod som största ägare med 16 procent (slutet av 2023).

Konkursförvaltningen befinner sig i ett tidigt skede, men hoppet finns om att e-handelstekniken kan leva vidare. Fokus ligger nu på att hitta en köpare som är intresserad av att färdigställa programvaran och kommersialisera den.

Det finns de som har hört av sig med frågor, men inget konkret bud än. Intresset får följas upp i takt med att vi får närmare uppgifter om hur utvecklad mjukvaran faktiskt är. Men det verkar finnas ett intresse från ett antal marknadsaktörer, säger Linnéa Karlsson.

ANNONS
Izabella Borowska
izabella@ehandel.se