De vill ta över hela ICA Gruppen – lämnar bud på 49 miljarder

"Lämpar sig bäst utanför börsen".

Ica-handlarnas förbund, som äger 54 procent av Ica gruppen, vill nu lägga vantarna på de resterande 46 procenten tillsammans med AMF. I dag publicerades ett offenligt uppköpserbjudande till aktieägarna inom Ica gruppen. Ett bud som om det går igenom innebär att Ica gruppen avnoteras.

Vi behöver anpassa oss för att skapa optimala förutsättningar för verksamheten i Ica gruppen och därmed för hela Ica-systemet, det har vi alltid gjort under vår 105‑åriga historia. Nu behöver vi fokusera på tillväxtorienterade långsiktiga investeringar, vilka lämpar sig bäst utanför börsen, och vi är glada över att vi har AMF med på resan. Vi bedömer att vi har lämnat ett attraktivt bud och att en avnotering av Ica gruppen gynnar alla intressenter, säger Magnus Moberg, ordförande i Ica-handlarnas förbund, i en kommentar.

Annons

Erbjudandet som ligger på bordet är 534 kronor per aktie, totalt 49,4 miljarder kronor. Något som ger Ica gruppen en värdering på runt 107,4 miljarder.

"Bäst i onoterad miljö"

Göran Blomberg, som precis gått från tillfällig vd till vd på Ica handlarnas förbund, kommenterar affären så här.

Vi ser ett tydligt behov av långsiktiga investeringar som främjar tillväxt genom att stärka marknadserbjudandet och satsa på innovation, hållbarhet och digitalisering. Vi behöver dessutom öka takten både i beslutsfattande och genomförande inom ICA-systemet. Styrelsen har utvärderat olika alternativ och kommit fram till att detta genomförs bäst i en onoterad miljö.

Styrelsen i Ica gruppen rekommenderar enhälligt aktieägarna att acceptera erbjudandet.

Annons