De vill ta över jaktbranschen i Norden – når 745 miljoner

Köper två bolag i ett svep.

Den Verdane-ägda koncernen HYMA, som bland annat står bakom e-handelsbutikerna Hylte Jakt & Lantman, Maskinklippet och Duab, förvärvar två nya nätaktörer.

Den ena är fiskeföretaget Dogger som snart har funnits på marknaden i 90 år, och drivit e-handelsförsäljning i över tio år. Under 2019 landade Doggers omsättning på 31 miljoner kronor, samtidigt som rörelseresultatet (EBIT) uppgick till 2,6 miljoner.

Annons

Doggers fokus på hög kundnöjdhet, kunnigt bemötande och bra positionering i marknaden passar naturligt in i HYMA-koncernen som nu tar steget fullt ut i sportfiskebranschen, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Vi ser stora utvecklingsmöjligheter framåt med teamet på Dogger där HYMA kommer att bygga vidare samt bidra med sin organisation, infrastruktur och know-how.

Det andra företaget som HYMA-koncernen förvärvar är den finska jaktkoncernen Navitek Oy, med sajterna Genzo.fi, Smell.fi och den svenska Pro-optics.se.

Efter 10 års nära samarbete med Hylte Jakt & Lantman AB blir nu Navitek Oy en del av bolagsgruppen och kommer utgöra HYMA:s fysiska bas i Finland, för den fortsatta expansionen på finska marknaden.

Navitek Oy har arbetat med grossistverksamhet och framgångsrikt byggt en marknadsledande position för HYMA:s egna varumärken i Finland det senaste decenniet.

De två nya bolagen ska hjälpa HYMA-koncernen att ta fler marknadsandelar på den nordiska marknaden. Under 2020 ökade koncernens omsättning med 58 procent och landade på 745 miljoner kronor. Ebitda-resultatet summerades till 55 miljoner kronor, vilket är en ökning med cirka 62 procent.

2020 var ett år med stora förändringar i bolagen. Vi bytte hela vår IT-miljö, med affärssystem, frontend och e-handelssystem, i två av våra tre bolag. Samtidigt som vi etablerade en struktur för centrallager, säger koncern-vd:n Anders Carlsson till Breakit.

Det är väldigt kul att vi lyckades prestera så bra finansiellt trots stora förändringar.

Annons

Anders tillägger att bolaget inte utesluter att fler förvärv kan bli aktuella inom kort, men i år kommer fokuset att ligga på att främst jobba med de nyförvärvade bolagen.

Företagsbyggandet är en ständigt pågående process. Vi har alltid ögonen öppna för potentiella förvärv, men fokus i år är framförallt att bygga vidare med den form som finns i gruppen nu.

Vi känner att vi har ett bra momentum med organisk tillväxt i koncernen nu.

Annons