Desenios kurs rasar och Qviberg har sålt allt – VD:n vägrar kommentera

"Vi är inne i en tyst period".

I våras var Breakit först med att rapportera finansmannen Mats Qvibergs investmentbolag Öresund hade investerat i det noterade affisch- och väggkonstbolaget Desenio. Öresund hade stora förhoppningar på bolaget med utgångspunkt i att deras produkter ligger rätt i tiden.

Men som Ehandel berättat så bromsade lönsamheten under andra kvartalet in kraftigt. Och Desenio tvingades sänka sitt omsättningsmål för 2021 – ganska rejält. Bolagets omsättning i juni landade på drygt 270 miljoner, vilket var hälften så mycket som väntat. Och för 2021 ligger nu den väntade försäljningstillväxten på 15-25 procent – vilket också är en halvering mot tidigare mål.

Annons

LÄS ÄVEN: Efter tappet: Desenios vd tror på vändning: ”Intakta mål”

I Dagens Industri rasade Mats Qviberg över utfallet.

Emissionsinstituten och styrelsen borde skämmas, sa han i en intervju med Dagens Industri i juli.

Efter vinstvarningen har bolagets börskurs backat kraftigt från en startkurs i maj på runt 89 kronor – ner till drygt 23 kronor per den 8 oktober. Börsvärdet har samtidigt dykt från runt 15 miljarder kronor, till i dag runt 3,3 miljarder.

Nu avslöjar Breakit även – med hänvisning till ägardatatjänsten Holdings – att Öresund sålt hela sitt innehav i Desenio. Det rör sig om ett innehav på 1 miljoner aktier till ett värde av 100 miljoner kronor, motsvarande cirka 0,7 procent av bolaget som sålts av, enligt sajten. Först sålde Öresund 100 000 aktier i augusti. Och i september så dumpades resten. Investmentbolaget Verdane är fortsatt största ägare med ett innehav på 26 procent av aktierna.

När Ehandel når Desenios vd Fredrik Palm på telefon säger han att han inte vill kommentera Öresunds utträde från ägarlistan.

Jag har ingen kommentar till det hela. Jag brukar inte kommentera när nån köper eller säljer.

Hur ser du på aktiekursens utveckling?

Annons

Aktiekursen talar för sig själv. Jag uttalar mig inte heller om den, utan jag fokuserar på vår verksamhet.

Hur ska ni vända utvecklingen framåt?

Vi jobbar hårt varje dag i både upp och nedgång. Vi har ju en operativ verksamhet som sköter det här.

Kommer ni vidta någon konkret åtgärd för att öka intäkterna?

Vi rapporterar den 27 oktober, så vi är inne i en tyst period nu. Men vi kommer att kommunicera detaljer i samband med att rapporten släpps.

Annons