Det blev inget betalstopp: Jättarna överens i nytt avtal

"Visa accepteras i alla Amazons butiker".

Amazon har sedan i november förra året bråkat med kortjätten Visa. Det började med att Amazon hotade med att sluta ta emot Visa-kort i Storbritannien, om kortbolaget inte sänkte sin avgifter. Sedan dess har man även hotat med att sluta använda Visa för e-handlarens “egna” kreditkort i USA.

LÄS ÄVEN: Amazon i bråk med Visa – stoppar betalningar med kreditkort

Annons

Kostnaden för att ta emot kortbetalningar fortsätter att vara ett hinder för företag som strävar efter att ge kunderna de bästa priserna. Dessa kostnader borde minska med tiden med tekniska framsteg, men istället fortsätter de att vara höga eller till och med stiga, sade Amazon då i ett uttalande.

Nu rapporterar Reuters att fejden är över. De två parterna ska ha nått en överenskommelse och ett nytt avtal. Amazons kunder kommer alltså kunna fortsätta betala med Visa-kort framöver.

Detta avtal innebär att Visa idag accepteras i alla Amazons butiker och på alla Amazons sajter, såväl som ett gemensamt åtagande om samarbete kring nya produkt- och teknikinitiativ, säger en talesperson för Visa.

Hur avtalet ser ut ska dock inte avslöjas eller huruvida avgifterna nu kommer att sänkas för Amazons del. Det hela ser alltså främst ut att ha varit ett utspel för att sänka sina egna avgifter, inte att få till någon större förändring i branschen.

Reuters rapporterar dock att Visa och MasterCard är under lupp hos brittiska myndigheter som ska titta närmare på de avgifter som kortbolagen tar ut.

Annons