Det handlar svenskarna på delbetalning i e-handeln

"Det är i princip bara ett klick bort".

Delbetalning är populärt i e-handeln och i dag har nära två miljoner svenskar en pågående sådan, enligt färska siffror. Det är YouGov, på uppdrag av Anyfin, som undersökt svenskarnas kreditsituation. Där svarar också 38 procent att de har någon form av konsumentkredit just nu.

Det är framför allt inom kategorierna kläder och elektronik som delbetalning är hett. Hela 47 procent svarar att det är där man använder det betalsättet. På andra plats kommer möbler med 33 procent och på tredje plats renoveringsmaterial med 25 procent.

Annons

Den vanligaste anledningen att man väljer just delbetalning uppges vara att man inte har råd att betala allt på en gång (49 procent). Men 23 procent säger också att det blivit en vana att använda betalsättet.

I dag är det väldigt enkelt att handla på kredit, det är i princip bara ett klick bort att köpa på delbetalning eller kontokredit. När vi dessutom står mitt i en lågkonjunktur,  som gör att fler svenskar har mindre i plånboken, väljer många att dela upp betalningen för att inte belasta månadens utgifter för mycket, säger Felix Sjöholm, ekonomihälsoexpert på Anyfin, i en kommentar.

Men delbetalning och andra kreditalternativ är inte enkom positivt. När de läggs på hög riskerar de nämligen att urholka plånböckerna ytterligare.

Det leder i sin tur till en oroande utveckling av svenskarnas skuldsättning , eftersom flera små krediter på hög snabbt kan skapa en negativ skuldspiral för konsumenten, säger Felix Sjöholm.

Undersökningen visar också att 34 procent, drygt en tredjedel, någon gång ångrat ett köp i e-handeln på grund av hur det påverkat deras ekonomi.

Annons