Det svenska nyföretagandet rasar: ”Väldigt allvarligt”

Den lägsta nivån sedan 2014.

Under gårdagen summerade kreditupplysningsföretaget Creditsafe konkursåret som gått. Totalt gick 8 243 aktiebolag i konkurs under 2023. En ökning med 31 procent och det högsta antalet konkurser sedan deras mätningar började 1999.

LÄS ÄVEN: Konkurserna slår nya rekord – högsta siffran sedan finanskrisen

Annons

Samtidigt var det allt färre som startade företag under fjolåret. Enligt Bolagsverket föll nyföretagandet med 15 procent under 2023 jämfört med året innan, det rapporterar TT.

Länen som sticker ut

Under förra året startades totalt 62 969 nya företag i Sverige enligt Bolagsverkets siffror. Det är den lägsta nivån sedan 2014 och störst var nedgången i Värmland, Västerbotten, Västmanland och Örebro län med ett tapp på 18 procent.

Bakom den dystra ut utvecklingen döljer sig stigande räntor, inflation och höga energipriser. Särskilt byggbranschen är utsatt.

Det är väldigt allvarligt. Om vi tappar nya företag tappar vi nya idéer och nya jobbmöjligheter, säger Boo Gunnarsson, företagarexpert på Visma Spcs som sammanställt statistik från Bolagsverket till TT.

Enligt Bolagsverkets siffror finns det drygt en miljon företag registrerade i Sverige. Merparten är små bolag med upp till nio anställda.

Annons