Konkurserna slår nya rekord – högsta siffran sedan finanskrisen

"Kommer prägla större delen av 2024".

2023 går till historien som ett dystert år för näringslivet. Något som står klart när kreditupplysningsföretaget Creditsafe summerar konkursåret som gått.

Totalt har 8 243 aktiebolag gått i konkurs under januari till december 2023, jämfört med 6 289 under föregående år. En ökning med hela 31 procent och därmed även det högsta antalet konkurser sedan deras mätningar började 1999.

Annons

Det är en tuff och sorglig utveckling att vi nu ser så här många företagskonkurser. En tragedi för både ägare och anställda, och många människor som påverkas, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe och fortsätter:

Vår bedömning är att höga konkurstal kommer prägla större delen av 2024. Trots detta finns ljusglimtar, bland annat positiva signaler om att räntetoppen nu är nådd och att inflationen är på nedgång. Det innebär förhoppningsvis att den kraftigt ökade konkurstrenden kan bromsa in och stabiliseras under året.

Konstgjord andning

Värst drabbade under fjolåret var sportsektorn, bilhandlare och byggbranschen. Årets största konkurs blev byggföretaget Fastec Sverige, med en omsättning på drygt 1,2 miljarder.

Tuffast utveckling under året hade företagen i Blekinge med en ökning på 86 procent följt av Gävleborg, 55 procent, och Jämtland, 52 procent.

Men trots rekordnivåer i antalet konkurser, är andelen företag som går i konkurs inte alamerande hög enligt Creditsafe. Det är däremot den högsta sedan 2015.

Vi är egentligen tillbaka på nivåerna som det såg ut innan pandemin. De senaste åren har vi haft extremt låg konkursutsatthet. Många företag överlevde tack vare statligt stöd under pandemin, men det blev även konstgjord andning. Samtidigt startades väldigt många nya bolag under denna period, säger Henrik Jacobsson.

Annons