DHL talar ut om de elektriska flygplanen: “Ett mycket viktigt steg”

Planerar elektriska flygnätverk i fler länder.

Nyligen avslöjade DHL Express att de köp 12 helt elektriskt drivna flygplan som bland annat ska användas till att flytta e-handelspaket och viktiga dokument. En nyhet som fick många att lyfta på ögonbrynen då DHL uppenbarligen ser att tekniken är redo för bred användning.

LÄS ÄVEN: Fraktjätten först ut med elektrisk flygplansflotta – flyger redan i år

Annons

Vi vände oss till DHL för att få veta mer om initiativet och planet som går under namnet Alice.

Kan ni berätta lite mer om hur de ska användas?

Alice kan arbeta i alla miljöer som för närvarande servas av kolv- och turbinflygplan för regionala leveranser. Alice kommer att transportera tidskänsliga expressleveranser för våra kunder, allt från dokument till paket. Med den här nya generationen av flygplan syftar DHL till att skapa ett oöverträffat elektriskt Express-nätverk och ta ett banbrytande steg in i en framtid med hållbar luftfart, säger Tim Rehkopf mediakontakt på DHL Express Global, till Ehandel.

Planen ska användas på så kallade “feeder routes” och Tim Rehkopf förklarar att detta kan innebära att ansluta två inre gateways i ett land med varandra, eller en gateway med en större hub.

Vad är DHL:s övergripande plan när det kommer till luftburna elfordon?

Vi investerar mer än 1 miljard euro om året för att utöka logistiknätverket, vår moderna flygplansflotta, samt skapa nya hållbara transportsätt. På vägen mot en ren logistikverksamhet spelar elektrifieringen av varje transportsätt en avgörande roll och kommer att avsevärt bidra till vårt övergripande hållbarhetsmål om nollutsläpp. Flygplanet är ett av flera initiativ vi tar fram för att minska vårt koldioxidutsläpp. Vi kommer att avslöja mer under nästa månad.

Kommer något av dessa plan användas i Norden?

Alla detaljer är inte färdiga ännu, men DHL Express planerar att bygga flera Alice-nätverk med nollutsläpp och vi börjar i USA. I allmänhet kan dessa elektrifierade flygnätverk etableras var som helst i världen, så vi räknar med fler länder framöver.

Annons

För oss och våra kunder så är detta ett mycket viktigt steg i vår resa mot nollutsläpp och ett steg framåt för flygindustrin som helhet, avslutar Tim Rehkopf.

Annons