DHL:s ombud först ut med digitalt ID-kort i mobilen

"Säkert och tryggt att identifiera sig".

Ehandel har tidigare berättat om lanseringen av ett nytt digitalt ID-kort i BankID-appen. Något som bland annat ska göra det möjligt att hämta ut paket utan ett fysiskt ID- eller körkort.

LÄS ÄVEN: Nu kan du lämna plånboken hemma: “Mest efterfrågade”

Annons

Både Postnord och DHL var tidigt ute med att man kommer att godkänna den nya funktionen som ID-handling. Och nu meddelar DHL att man kommer att acceptera det digitala ID-kortet som legitimering hos sina ombud.

Vi arbetar ständigt med att förbättra och förenkla servicen hos våra ombud och därför har vi möjliggjort identifiering med digitalt ID-kort i mobilen. Det är ett säkert och tryggt sätt att identifiera sig, både för kunden som ska hämta ut paket och för ombudet som kontrollerar och säkerställer mottagarens identitet, säger Emil Sundkvist, produktchef B2C på DHL ecommerce.

Recept och bankärenden

För att aktivera sitt digitala ID-kort måste man först identifiera sig i BankID-appen. Något man gör genom att skanna sitt pass eller nationella id-kort via kameran eller mobilens NFC-läsare.

Den nya ID-handling som skapas har sedan samma giltighetstid som den fysiska handlingen.

På sikt ser vi att den kan användas för alltifrån läkemedelsrecept till bankärenden. Vi hoppas såklart att många företag och myndigheter i Sverige ska acceptera digitalt id-kort och då ser vi att det kommer ersätta fysiska id-handlingar mer och mer i vardagen, kommenterade Petter Dahl, e-legitimationsexpert på BankID, lanseringen.

DHL erbjuder sedan mars i år även mobilidentifiering med Freja e-legitimation vid paketutlämning.

Annons