Nu kan du lämna plånboken hemma: “Mest efterfrågade”

Postnord och DHL är med på tåget.

I dag så lanserar BankID en ny funktion för ID-kort. I den omåttligt populära appen ska användarna nu även kunna aktivera ett ID-kort med hjälp av befintliga handlingar. Det som krävs är ett pass eller nationellt ID-kort. Körkort accepteras dock ej.

Att kunna lämna plånboken hemma är en av de mest efterfrågade funktionerna från våra användare, säger Petter Dahl, e-legitimationsexpert på BankID, till Di.

Annons

För att få ett ID-kort i BankID-appen så måste man skanna av sitt pass eller nationella id-kort, detta via kameran och mobilens NFC-läsare. Den nya ID-handling som skapas har sedan samma giltighetstid som den fysiska handlingen.

"Kommer ersätta fysiska id-handlingar"

Både Postnord och DHL har enligt uppgifter godkänt den nya funktionen som ID-handling. Det ska även finnas en rörlig QR-kod i appen som ska göra det enklare för privatpersoner att identifiera varandra, till exempel vid en köp-sälj situation.

På sikt ser vi att den kan användas för alltifrån läkemedelsrecept till bankärenden. Vi hoppas såklart att många företag och myndigheter i Sverige ska acceptera digitalt id-kort och då ser vi att det kommer ersätta fysiska id-handlingar mer och mer i vardagen, säger Petter Dahl.

Alla kommer alltså uppenbarligen inte att godkänna ID-handlingen från dag ett. Den ska inte heller gå att använda som resehandling.

LÄS ÄVEN: Första nätapoteket med Freja eID: ”Hoppas fler får upp ögonen”

Annons