Domen: Banker kan tvingas betala miljarder – efter bedrägerierna

Men branschorganisationen stretar emot.

Så kallade vishing-bedrägerier har drabbat så väl vanliga medborgare som svenska företag. Det är en bedrägeriform som omsätter hundratals miljoner. Vi skrev i augusti om e-handeln Glinder, som blivit av med nära en halv miljon kronor.

I dag kom en HD-dom, som gör att de och flera andra kan få sina pengar tillbaka. Högsta domstolen prövade nämligen ett fall där en man hade blivit av med 385 000 kronor. Han bedöms ha varit "grovt oaktsam" och har lämnat ut bankuppgifter till obehöriga. Men trots det ska han få pengarna tillbaka från banken.

Annons

HD-domen är oerhört betydelsefull då det krävs mycket för att den bedragna ska få ta hela ansvaret för bedrägeriet, säger Cecilia Tisell, generaldirektör på Konsumentverket, till SVT.

Personen i fråga ska dels ha besökt ett bankkontor med lösningar som föreslagits av bedragaren. Men även lämnat ut koder från bankdosan, vilket gjort att bedragaren kunnat skapa ett nytt BankID och genomföra obehöriga transaktioner.

Domen skulle kunna innebära att bankerna tvingas betala tillbaka miljardbelopp till drabbade. Men branschorganisationen Svenska bankföreningen vill se att Allmänna reklamationsnämnden prövar några fler fall innan en praxis är på plats.

Det som måste till nu är att se över lagstiftningen så banker och polis kan jobba på ett mer effektivt sätt, säger Hans Lindberg, vd på Svenska bankföreningen.

LÄS ÄVEN: Bedragare slog till mot hans e-handel – stal halv miljon: ”Skär i hjärtat”

Annons