Sök
Stäng denna sökruta.
ANNONS

Drar på trots lågkonjunktur - det här satsar e-handlarna på nu

Det här lägger e-handlarna pengarna på nu
Jimmy Andersson
jimmy@ehandel.se

Dela artikeln:

"Krävs mer budget för att locka kunder"

ANNONS

Lågkonjunktur, inflation och ett oroligt omvärldsläge har tvingat många e-handlare att dra åt svångremmen, samtidigt som det pratas allt mer om ett ökat lönsamhetsfokus. Men som e-handlare måste man ju sälja också, så vad gör då de svenska e-handlarna för att få fart på affären?

Det har det svenska fintech-bolaget Juni kikat lite närmare på i sin rapport "Digital commerce spend report", som visar e-handlarnas investeringar inom områden som varuinköp, mjukvara och media.

Och enligt Junis data fortsätter svenska e-handlare att investera i tillväxt, och under det andra kvartalet 2023 spenderade de 12,5 procent mer jämfört med samma period 2022. Särskilt en kategori sticker ut.

E-handlare har ökat sina medieinvesteringar via vår plattform med nästan 30 procent jämfört med föregående år, ett tydligt tecken att det krävs mer budget för att locka åt sig kunder i ett fortsatt tufft ekonomiskt klimat genom försäljningskampanjer och reklam, säger Samir El-Sabini, medgrundare och vd för Juni.

Synas och höras

E-handlarna lägger alltså just nu majoriteten av sin budget på reklam och annonsering. Medieinvestering står för hela 90 procent av deras totala spenderingar via Junis plattform. Att jämföra med förra året då den siffran låg på lite drygt 62,7 procent.

Men vad har då fått stryka på foten? Enligt Juni minskar investeringarna i mjukvara. Utgifterna inom denna kategori var endast 3,4 procent av e-handlarnas totala budget under årets andra kvartal, en minskning från 3,9 procent under det första kvartalet.

Däremot så ökade e-handlarna sina genomsnittliga utgifter för lagervaror med 62,7 procent jämfört med föregående kvartal. Något som i sin tur innebär att lagervaror tog upp 2,3 procent av e-handlarnas totala budget under det andra kvartalet.

Kamp mellan giganter

Vart vänder sig då e-handlarna för att attrahera kunder? Inte oväntat är fortsatt stort fokus på de två största annonseringsplattformarna, Google och Meta. Men plattformar som Tiktok och Microsoft växer sakta men säkert.

Tiktoks andel har nästan fördubblats jämfört med föregående år, från 0,8 procent 2022 till 1,4 procent i år. Samtidigt har Microsoft gått från noll och ingenting under andra kvartalet 2022 till nästan 1 procent 2023, sannolikt drivet av intresset för ChatGPT.

Kampen mellan Google och Meta fortsätter. 2022 var Metas år men i 2023 är det Google som dominerar som den största annonseringsplattformen. Företag försöker hitta nya sätt att nå sina kunder på och det är intressant att se e-handlare experimentera och investera i andra plattformar, som TikTok och Microsoft, säger Samir El-Sabini.

Dela artikeln: