Drönaren skulle leverera matvara – slutade med krasch

"Går inte alltid som planerat".

Aerit är en startup som siktar på att leverera matvaror med drönare. Och efter att ha landat nödvändiga tillstånd från myndigheter har startupen börjat att testflyga drönare i Tylösand i Halmstads kommun.

Igår var det dags för den andra uppvisningen i ordningen. En matvara skulle den här gången plockas upp från picknickfiltar, transporteras en längre bit i luften – och sedan levereras på ett annat ställe.

Annons

Vi på Aerit arbetar för närvarande med Region Halland för att testa och utveckla vårt autonoma drönarleverans-system som ska lanseras i större skala 2022. Efter flera framgångsrika testleveranser under helgen bjöd vi in ​​media till vår första faktiska leveranstestning, med den här gången med en nygjord galette från ett lokalt kafé. Vi ville ge allmänheten en titt på vad Aerit har arbetat med och vad framtiden bjuder på, säger medgrundaren Alexander Perrien till Ehandel.

LÄS ÄVEN: Pulsmätare: Här är de hetaste fraktsätten – fraktbolag och e-handlare talar ut

Den data som samlats in inom ramen för projektet med Halmstads kommun har bidragit till att öka säkerheten och tillförlitligheten, enligt Alexander Perrien.

Vi diskuterar för närvarande med flera samhällen för att identifiera idealiska platser och affärspartners. Vi arbetar nära Transportstyrelsen för att säkerställa att vår verksamhet och våra förfaranden är utformade och genomförda med säkerheten i centrum, säger han.

Men dessvärre så drabbades testflygningen, inför mediers kameror i veckan, av ett missöde. Drönaren Aerit utvecklat kraschade och gick sönder – igen. Även förra testflygningen fick ett lika snöpligt slut med en hård "landning" i backen.

Hur kommenterar du kraschen?

Fältprovning är avgörande för att en operation ska lyckas. Som pionjärer inom luftfart strävar vi efter att genomföra varje flygning på ett säkert och framgångsrikt sätt. Men som flygets historia visar oss – från de ursprungliga Wright Brothers-demonstrationerna till de senaste SpaceX-testerna – går inte testflygningarna alltid som planerat.

Han anser ändå att testflygningen var relativt framgångsrik då drönaren lyckades hämta upp matvaran, för att sedan flyga iväg med den en längre sträcka. Men ett tekniskt problem orsakade därefter kraschen i samband med leveransen. Hur kraschen på tisdagen gick till fångades av SVT och kan ses här.  Och här visar Region Halland hur en testflygning gick till, utan medier närvarande, på söndagen, då inget missöde inträffade.

Annons

Efter våra säkerhetsförfaranden tog operatören kontrollen och stoppade strömmen till motorerna. Detta gjorde att drönaren ramlade in på en säker plats från två meters höjd, säger han.

Han säger att han trots kraschen är stolt över sitt team och över de åtgärder som företagets operatör vidtog "för att säkerställa att flygningen slutade på ett säkert sätt".

Vi är för närvarande tillbaka i vår verkstad i Stockholm för att reparera drönaren och göra korrekta tekniska och operativa justeringar. Och vi ser fram emot vårt fortsatta test i samarbete med Region Halland och genomförandet av en lyckad leveransflygning under de kommande veckorna.

Annons