Dustin gör rekordresultat – köper konkurrent för över 4 miljarder

Köper IT-butik i Benelux-regionen.

IT-återförsäljaren Dustin meddelar idag siffrorna för sitt andra kvartal, som sträcker sig mellan december och februari. Företaget rapporterar ett rekordresultat, som man bland annat tillskriver smarta inköp i en period med brist på halvledare.

Vi har dragit fördel av ett proaktivt agerande i våra inköp och vår starka position i värdekedjan, med nära relationer till leverantörer och distributörer, vilket har säkerställt god tillgång på hårdvara. Vår dynamiska prismodell har stärkt vårt prisledarskap på marknaden och i kombination med ett fortsatt kostnadsfokus resulterat i att vårt justerade EBITA-resultat ökade med över 30 procent och EBITA-marginalen stärktes kraftigt i kvartalet, säger Thomas Ekman, vd och koncernchef på Dustin.

Annons

Omsättningen under perioden steg med 4 procent till 3,68 miljarder kronor. Det justerade rörelseresultatet steg till 201 miljoner och EBIT uppgick till 177 miljoner kronor.

“Fortsätta att skala vår onlineförsäljning”

I samband med andra kvartalets siffror så meddelar Dustin att man köper upp e-handlaren och IT-återförsäljaren Centralpoint. Ett företag som liknar Dustin men med verksamhet i Benelux-regionen. Företaget omsätter runt 7 miljarder kronor.

Med Centralpoint blir vi en ledande IT-partner i Benelux-regionen och fortsätter att bygga på vår strategi att kombinera hårdvaru- och mjukvaruförsäljning med ett attraktivt tjänsteerbjudande och hela IT-lösningar. Vi ser stor potential i att bygga på Centralpoints starka position inom större företag och offentlig sektor i kombination med vår nuvarande portfölj av erbjudanden till små- och medelstora företag, och fortsätta att skala vår onlineförsäljning, säger Thomas Ekman.

Köpeskillingen ska ligga på 425 miljoner euro, motsvarande 4 326 miljoner kronor. Den totala köpeskillingen består av 8 254 587 nyemitterade aktier i Dustin och resterande del kontant finansierat “genom ökade kreditfaciliteter”.

Dustin avser att, som en del av den långsiktiga finansieringen av förvärvet, föreslå en företrädesemission om cirka 1 200 miljoner kronor som förväntas genomföras under andra halvan av 2021, skriver företaget.

Förvärvet inväntar godkännande av den nederländska konkurrensmyndigheten.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!