Dustin växer – men oväntat svag vinst: ”Allmän osäkerhet”

"Tillgången på standardhårdvara har ökat markant".

It-återförsäljaren och e-handlaren Dustin är här med en rykande färsk rapport.

Bolaget – som har Axel Johnson-gruppen som storägare – redovisar nu sitt första kvartal. Det handlar om perioden september till och med november, i handlarens brutna räkenskapsår.

Annons

Nettoomsättningen landade på 6,6 miljarder kronor, motsvarande en tillväxt på 13,9 procent. Det är strax över analytikernas snittprognos på 6,5 miljarder.

"God tillväxt"

Men desto sämre är det på resultatsidan. EBIDTA-resultatet uppgick till 201 miljoner, mot 301 miljoner under föregående kvartal. Analytikerna räknade dessutom med ett resultat på 242 miljoner. Resultatet per aktie blev 0,59 kronor (1,47).

Vi inleder verksamhetsåret med fortsatt god tillväxt, trots en förväntad och tydligt avvaktande utveckling i vissa av våra kundsegment. Tillgången på standardhårdvara har ökat markant och drivit viss prispress i marknaden, vilket tillsammans med märkbar kostnadsinflation påverkat marginalutvecklingen i kvartalet. Vi ökar nu vårt kostnadsfokus ytterligare för att anpassa verksamheten till rådande konjunkturläge, kommenterar vd:n Thomas Ekman.

Han kommer dock att lämna vd-posten i Dustin under 2023, för att istället bli storägaren Axel Johnsons vd.

LÄS ÄVEN: Därför lämnar han VD-rollen hos Dustin: ”Sa upp mig imorse”

Sett till B2C-försäljningen var den organiska tillväxten ner med -3,3 procent.

Utvecklingen har liksom i de senaste kvartalen främst drivits av stark försäljning av standardhårdvara, som mobiltelefoner och datorer, skriver vd:n.

Turbulenta tider

Han konstaterar också att ett kraftigt ökat produktutbud och en allt hårdare prispress har haft en tydlig påverkan på marginalutvecklingen. Den justerade ebita-marginalen försämrades till 3 procent, från jämförelsekvartalets 5,2 procent.

Annons

Vår marknad har i det första kvartalet genomsyrats av en allmän osäkerhet i samhällsekonomin och en tydligt avvaktande utveckling i vissa av våra kundsegment. Kvartalets utveckling var mer eller mindre i linje med förväntan då vi historiskt sett motsvarande mönster i vår verksamhet vid tidigare turbulenta tider.

Annons