Dystra rekordsiffror för november – över 900 aktiebolag i graven

E-handeln fortsatt hårt drabbad.

November går till historien som ännu en rekordmånad för antalet konkurser i landet. Totalt gick 904 aktiebolag i konkurs, en ökning med 14 procent. Det visar nya siffror från Creditsafe.

LÄS ÄVEN: Konkurssiffran den högsta sedan 1999 – e-handeln sticker ut

Annons

Oktober månad levererade ett dystert rekord men det är alltså redan slaget. Detta är därmed den högsta siffran sedan Creditsafe började sina mätningar 1999, och första gången konkurserna överstiger 900 under en enskild månad.

Månadens toppnotering är en tråkig, men förväntad konkursutveckling. Speciellt utifrån de sämre ekonomiska tiderna och det faktum att det finns fler aktiebolag idag än tidigare, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe, i en kommentar.

En utmanande tid

Summerat januari till november har konkurserna ökat med 30 procent. Hittills i år har 7 318 aktiebolag gått i konkurs, jämfört med 5 615 under samma period förra året. Detta är sextonde månaden i rad med uppgång.

Av alla novemberkonkurser är fyra av tio unga företag som startades under eller efter pandemin.

Inflation, ökade räntekostnader och återhållsamma hushåll innebär stora utmaningar för många företagare, speciellt nystartade. Det är en utmanande tid för näringslivet där förmågan och möjligheten att ställa om och anpassa sin verksamhet blir avgörande, säger Henrik Jacobsson.

E-handeln hårt drabbad

E-handel och byggbranschen sticker ut med störst ökningar under november. Byggsektorn noterade en ökning på 33 procent, medan e-handeln hade en kraftig uppgång på hela 70 procent.

Sett till helåret är det sportaffärer och sporthallar, byggbranschen, städföretag, konsultbyråer och detaljhandel som haft det tuffast. Det finns ingen bransch i vår statistik som klarar sig undan konkursökning, säger Henrik Jacobsson.

Annons
Annons