Konkurssiffran den högsta sedan 1999 – e-handeln sticker ut

"Nästan inga ljusglimtar".

Oktober blev en ny dyster rekordmånad för det svenska näringslivet. Enligt färska siffror från Creditsafe gick 795 aktiebolag i konkurs under månaden.

Det är en ökning med 18 procent jämfört med förra året och den överlägset högsta siffran för en oktobermånad sedan Creditsafe började med sina mätningar 1999.

Annons

Summerat januari till oktober har konkurserna ökat med 33 procent. Totalt har nu 6 414 aktiebolag försatts i konkurs, jämfört med 4 823 under motsvarande period förra året.

Konkurserna fortsätter att öka i snabb takt och vi ser nästan inga ljusglimtar varken för någon bransch eller region. Vi har inte varit i närheten av så här höga nivåer tidigare för en oktobermånad, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe, i en kommentar.

Men det finns hopp

I rapporten konstaterar man också att det är femtonde månaden i rad där konkurserna ökar, och för första gången ökar de i hela landet.

I oktober sticker framförallt e-handeln ut med en ökning på 92 procent jämfört med förra året. Där Chiquelle var en av de största konkurserna.

Lågkonjunktur och sämre ekonomiska tider är självklart bidragande orsaker till de höga konkurssiffrorna. Höjda räntor och kostnader leder till minskade marginaler och sämre kassaflöde, lägg därtill kraftigt urholkad köpkraft hos konsumenter och ökad konkurrens om kunderna, säger Henrik Jacobsson.

Men det finns en strimma hopp. För första gången i år ökar antalet nystartade aktiebolag. Senaste månaden registrerades 4 410 nya aktiebolag, vilket är 11 procent fler än samma period förra året.

LÄS ÄVEN: E-handlaren i konkurs – skuldberget fällde bolaget

Annons
Annons