Dystra siffror för modehandeln – prisuppgångarna spökar

"Man ska inte dra allt för stora slutsatser".

Det blev inte mycket att jubla åt, enligt senaste Stilindex från Svensk Handel. Försäljningen av kläder och skor ökade med 2,2 respektive 5,7 procent i november, men rensat för inflation så rör det sig om minskningar. Motsvarande ökning i fjol låg på 13,9 respektive 3,3 procent.

Man ska inte dra allt för stora slutsatser av november månads positiva siffror. Siffrorna i Stilindex presenteras i löpande priser, vilket gör att månadens siffror är en minskning mätt i fasta priser. Vi vet med oss att inflationen stigit på sistone, så tyvärr tvingas vi konstatera att situationen fortsatt är tuff för landets modehandlare, kommenterar Sofia Larsen, vd på Svensk Handel, i ett pressutskick.

Annons

Samtidigt uppges Black Week ha gett många sko- och klädhandlare ett visst uppsving. Det är två populära kategorier under shoppingveckan.

Vi pratar ofta om att modehandeln är extremt säsongsbetonad. Detta visade sig på nytt när den första snön kom i stora delar av landet. Många handlare vittnar om att mer typiska vinterplagg som kängor och tjockare jackor nu säljs i större utsträckning, avslutar Sofia Larsen.

Annons