E-handeln är tillbaka – urstark start på året: ”Vi var oroliga”

"Det här var ett trendbrott".

E-handeln hade enligt Svensk Handel ett svagt avslut på 2023 med en minskning för december månad med 10 procent. För helåret sades även näthandeln backa med 8 procent.

Ett deppigt 2023 byts dock ut mot ett mycket gladare 2024. Enligt Svensk Handels mätning för januari månad så ökar e-handeln med hela 19 procent jämfört med januari 2023.

Annons

Det sägs vara den starkaste månadsutvecklingen sedan mars 2021.

Det här var ett trendbrott som många aktörer inom branschen verkligen behövde. Att kunderna sökte sig till e-handeln under januari, och spenderade betydligt mer, kan till viss del tillskrivas att reaperioderna efter högtiderna i december förlängts, och nu pågår en bit in i det nya året, säger Per Ljungberg, innovationschef på Svensk Handel.

Den uppskattade omsättningen för e-handeln under januari månad är 11,6 miljarder kronor. Och e-handelsvolymen beräknas ha ökat med 14 procent jämfört med samma period i fjol.

Januari är som bekant en av de svagare e-handelsmånaderna, och vi var oroliga för att den negativa trenden vi sett de senaste månaderna skulle fortsätta in i 2024. Så blev inte fallet, och vi hoppas nu på fortsatt på en positiv utveckling under 2024 säger Per Ljungberg.

Annons