E-handeln backade kraftigt i december: ”Mildare restriktioner”

Vi handlade också mer från utländska e-handlare.

E-handelns omsättning i december 2021 backade med hela 24 procent, jämfört med december året innan. Det är i linje med hur det såg ut i november i fjol, då e-handelns omsättning minskade med 25 procent, jämfört med motsvarande månad året innan. Det framgår av Svensk Handels senaste E-handelsindikator.

Det innebär att den lägre omsättningen inom e-handeln i november och december främst förklaras av lägre genomsnittliga köp bland dem som redan e-handlar. De mildare restriktioner som rådde i december 2021 jämfört med december 2020 speglas därmed rätt tydligt i e-handelns omsättning, kommenterar Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

Annons

Mer från utlandet

Svenskarna e-handlade även mer från utlandet än tidigare. De senaste tolv månaderna har vi e-handlat för 14 miljarder kronor från utländska e-handlare.

De preliminära siffrorna för helåret 2021 indikerar ändå en e-handelstillväxt i storleksordningen 5 procent. Det är anmärkningsvärt högt med tanke på den rekordartade nivå som e-handeln nådde under 2020, säger Johan Davidson.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!