E-handeln blev månadens största konkurs: ”Rekordhög”

Lägsta siffran sedan 2007.

Konkurserna blir allt färre och är nu nere på samma låga nivå som för 15 år sedan. I alla fall räknat i aktiebolag. Creditsafe avslöjar att 415 aktiebolag kastade in handduken i april, vilket är hälften så många som när pandemin bröt ut

Överlevnadsgraden hos våra företagare runt om i landet fortsätter att vara rekordhög. Vi befinner oss på nivåer som överensstämmer med hur det såg ut 2007, men då fanns hälften så många aktiebolag, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

Annons

Den största konkursen under månaden blev e-handeln Campadre, som omsatte runt 270 miljoner.

Även UC bekräftar bilden av allt färre konkurser, med ett undantag. I partihandeln har de nämligen ökat med 12 procent under april.

Samtidigt som tillväxten är positiv, ser vi att komponentbristen fortsätter att hämma industrin. Inflationen är hög och räntan kommer att höjas i omgångar. Inom partihandeln börjar vi troligtvis redan se konsekvenserna av detta. När priserna går upp så här kraftigt, kommer det bli än mer viktigt att optimera värdekedjan för partihandeln, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Desto ljusare då för detaljhandeln som, trots att det är en bransch med lägre marginaler, hade 8 procent färre konkurser.

Med tanke på det omvärldsläge som vi har blir jag förvånad av att utvecklingen för svenska företag, och då även inom lågmarginalbranscher såsom detaljhandeln, fortsatt är positiv. Konkurserna har totalt sett faktiskt minskat i Sverige under hela våren inom de flesta branscher. Sveriges ekonomi står fortfarande stark med en hög efterfrågan, säger Richard Damberg.

Annons