E-handeln har börjat deppa: ”Det värsta framför oss”

Många har nu också för stora lager.

Det är som bekant tuffa ekonomiska tider. Och handeln deppar nu för tio månaden i rad, enligt Svensk Handels senaste Handelsbarometer.

En kommande lågkonjunktur kommer att slå hårt mot handeln och dess roll som näringslivets största arbetsgivare. Svenska handlare har tagit sig igenom tuffa tider förut och kommer göra så även denna gång, men vi tror tyvärr att vi har det värsta framför oss, kommenterar Sofia Larsen, vd på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Annons

"Konkurrensen ofta stenhård"

E-handeln fick sig dock ett mindre uppsving under Black Friday förra året. Men under januari 2023 har det så kallade indikatorvärdet, i Svensk Handels index, minskat igen till 83,6, där det neutrala värdet är 100.

De tuffa tiderna slår brett och påverkar inte bara den fysiska handeln. Vi ser att såväl omsättningen som försäljningen i volym minskat inom e-handeln under året som gick. Vi ska dock ha med oss att e-handeln vuxit explosionsartat under de senaste åren, en tillbakagång var således väntad, men läget är fortsatt tufft, konstaterar Sofia Larsen.

Många handlare har nu också problem med för stora lager.

Vanligtvis brukar januari innebära att vi lämnar reaperioderna bakom oss, men givet att många handlare har stora lager har många valt att förlänga sina rea-erbjudanden. Givet det tuffa läget är det inte optimalt, men då konkurrensen ofta är stenhård finns ingen annan utväg, avslutar Sofia Larsen.

Annons