E-handeln ser mörkare på framtiden – men är inte deppigast

"Jämför med rekordåret 2021".

De senaste månaderna har vi få vänja oss vid kraftiga prisökningar och minskad köpkraft. Och det märks förstås även i e-handeln. Det visar Svensk Handels senaste Handelsbarometer, som den här gången avser juni, jämfört med maj.

För tredje månaden i rad uppvisar e-handeln en negativ framtidstro, som sjunker med 4,5 enheter till 91,9, i barometerns index. Det är främst oro för en minskad försäljning som gör e-handlarna deppiga i nuläget. Men de ser också svårigheter med att anställa framöver.

Annons

E-handlarnas svaga framtidstro beror både på att man jämför sig med rekordåret 2021 och att konsumenter generellt tvingas hålla hårdare i plånboken. Man gynnas inte heller av att den fysiska handeln nu åter kommit i gång efter mer än två år av pandemi, kommenterar Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

Partihandeln är deppigast

Under juni månad är det dock partihandeln som deppat mest. Indikatorvärdet landar i det här fallet på 86,6 enheter, en nedgång med hela 5,9 enheter, jämfört med föregående månad. Det är den lägsta noteringen för partihandeln sedan delbranschen gjorde entré i barometern i februari förra året.

Partihandeln är den del av handeln som har det tuffast för tillfället. Ett oroligt omvärldsläge i kombination med höga fraktkostnader, leveransförseningar, kronförsvagning och prishöjningar på diesel och bensin påverkar partihandlarna negativt kommenterar Sofia Larsen.

Midsommarveckan håller mathandeln uppe

Butikshandeln – som även omfattar dagligvaruhandeln och sällanköpsvaruhandeln – är ned med 0,8 enheter, till ett indikatorvärde på 89. Enligt Svensk Handel hade tappet kunnat vara än större om det inte skulle vara midsommar, vilket gynnar dagligvaruhandeln.

Midsommar är handelns fjärde viktigaste högtid och livsmedelsförsäljningen ökar med över en miljard kronor under veckan. En betydande majoritet av dagligvaruhandlarna uppmärksammar dagen och hyser hopp om att fler kommer att fira efter två år av inställda midsommarfester.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!