Refurbly tar in 6 miljoner från Telia-profiler – ”stora möjligheter”

Ska skapa telekomtjänster.

Refurbly, som säljer renoverade iPhones, tar in 6 miljoner kronor i en såddrunda ledd av Telias tidigare vd, Johan Dennelind. I rundan har även profiler som David Stenmarck, medgrundare av Epidemic Sound, samt Erik Hallberg och Emil Nilsson, tidigare i Telias koncernledning, deltagit.

Det känns fantastiskt roligt att få med några av landets främsta profiler inom telekom i företaget. Mobiltelefonerna är en stor miljöbov, en aspekt som branschen inte tar ansvar för. En mobiltelefon som väger 226 gram skapar hela 86 kilo avfall vid produktion. Det är inte alltid det som syns som väger mest. Vi tycker att det ska vara en självklarhet att återbruka de mobiler som redan finns. Med kapitalet och den nya kompetensen kommer vi kunna stärka vår position på den svenska marknaden och utveckla fler nya cirkulära telekomtjänster, säger David Lundgren Fetah, grundare av Refurbly, i ett pressmeddelande.

Annons

Med färska pengar i fickan siktar nu Refurbly på att växa affären ytterligare.

Vi kommer att utveckla sortimentet med antal modeller, men också kombinera med olika tjänster. Med det teamet vi har nu har vi väldigt stora möjligheter att utveckla olika telekomtjänster, säger David Lundgren Fetah till Ehandel.

Exakt vilka telekomtjänster det rör sig om vill han dock inte avslöja.

Det jag kan säga är att vi har börjat med en egen försäkring, som är i stort sett den billigaste på marknaden och väldigt cirkulär, där vi själva också reparerar telefonerna vi säljer. Men jag vill inte gå in i detalj på vilka telekomtjänster det rör sig om.

Kan det handla om att ni rentav blir en operatör med cirkulär inriktning?

Det kan jag inte svara på i dagsläget.

"Utvalda för sitt kunnande"

Med det team och den samlade erfarenhet som bolaget nu besitter borde det dock finnas alla möjligheter för Refurbly att ge sig in på den marknaden.

Vi är glada över att kunna vara med under nästa fas av bolagets resa. David Lundgren Fetah är en eldsjäl och entreprenör ut i fingerspetsarna som vill förändra sättet svenskar konsumerar mobiltelefoner och tjänster. Refurbly är redan etablerade på marknaden och ska nu växa och erbjuda fler chansen att handla smart, ekonomiskt och hållbart på nätet och i sin lokala närhet, säger Johan Dennelind och fortsätter:

Annons

Detta segment är i stark tillväxt. Refurbly är mycket väl förberedda för att utmana de större aktörerna på marknaden och ta en tydlig position inom renoverade mobiltelefoner. Alla investerare är utvalda för sitt kunnande och nätverk och kommer på olika sätt kunna stötta bolaget under tillväxtfasen.

"Sopar under mattan"

Refurbly tar i dag in merparten av mobilerna som säljs från företag som fasat ut dem och tillsammans med Mobilverkstan, en serviceverkstad i Örebro, har man dessutom reparerat över 40 000 mobiltelefoner. Omsättningen under 2020 landade på drygt 68 miljoner kronor och resultatet på -24 000 kronor.

Det avfall som mobiltelefoner medför är något som operatörerna sopar under mattan, eller skjuter ifrån sig ansvaret på tillverkarna. Men vi tycker att de har ett stort ansvar för hur mycket man säljer och allt avfall det genererar, säger David Lundgren Fetah.

LÄS ÄVEN: Verkstaden startade e-handel – nu siktar de mot 40 miljoner

Annons