E-handlaren i konkurs – kostnader och skulder rusade

"Har haft ett tufft år".

Den Harbo-baserade e-handlaren Handelsavenyn, som drivit FomaMaskiner, Pusselavenyn och just Handelsavenyn sjunger på sista versen. Bolaget har nämligen försatts i konkurs. De sålde allt mellan leksaker och mobiltillbehör, till centraldammsugare och högtryckstvättar i sina olika webbutiker.

Men 2021 hände något. Försäljningen sjönk från 15,9 till 15,4 miljoner kronor och plötsligt tog man en rejäl förlustsmäll på nästan 5 miljoner, efter en tidigare vinst på 211 568 kronor. Detta då kostnaden för handelsvaror drog iväg från 6,2 till 9,1 miljoner kronor. Dessutom ökade personalkostnaderna från 1,4 till 2,6 miljoner.

Annons

Bolaget har haft ett tufft år med ökade kostnader och minskade intäkter, vilket resulterat i sämre marginaler och en stor förlust under året, skrev man i årsredovisningen.

Man ska därefter ha arbetat hårt för att dra ned på kostnader, genom att bland annat se över sortiment och marginaler.

Detta arbete har dock inte resulterat i någon positiv effekt ännu och resultatet efter balansdagen är negativt. Företagsledningen fortsätter att arbeta hårt med att förbättra lönsamheten och förbereder inför årets julhandel som är bolagets bästa försäljningsperiod under året, fortsatte de.

"Betydande tvivel"

Samtidigt störtdök soliditeten och bolagets egna kapital understeg hälften av det registrerade aktiekapitalet. Samtidigt översteg bolagets kortsiktiga skulder tillgångarna.

Dessa förhållanden tyder på att det finns en väsentlig osäkerhetsfaktor, som kan leda till betydande tvivel om bolagets förmåga att fortsätta verksamheten. Företagsledningen är väl medvetna om att bolaget är beroende av att få behålla sina krediter. Att man kan öka marginalerna och att man lyckas med det besparingsprogram som inletts, för att bolaget ska kunna leva vidare, står det i rapporten.

Men räddningsaktionen lyckades inte hålla bolaget på fötter, då skulderna fortsatte att hopa sig under 2022 och man inte längre kunde betala dem. Så igår, torsdag den 30 mars, togs beslutet att inleda konkursförfarandet.

Annons