E-handlaren krävs på 11 miljoner – nu kan skattesmällen skjutas upp

Riskerar konkurs om kravet går igenom.

E-handlaren Cyberphoto köpte in mobiltelefoner för 55 miljoner kronor från två svenska företag och drog av 11 miljoner kronor i skatt.

Det visade sig dock att telefonerna figurerat i den enorma momsbedrägerihärvan, också känd som mobilhärvan, och därför krävde Skatteverket tillbaka den avdragna skatten.

Annons

Myndigheten anser nämligen att Cyberphoto borde ha insett att något inte stod rätt till med aktörerna man handlade med och att produkterna förekommit i bedrägerier.

Vi har inte gjort något fel. Det fanns inte i vår världsbild att det skulle vara en bedrägerihärva, sa Patrik Ohlsson, vd för Cyberphoto, till Sveriges Radio då.

De överklagade därför beslutet, då en skattesmäll på 11 miljoner kronor skulle innebära att företaget tvingas i konkurs och att omkring 40 anställda skulle mista sina jobb.

Och nu kommer beskedet från kammarrätten, som anser att det finns skäl att ge Cyberphoto uppskov med skatten. I alla fall tills Skatteverket prövat sitt beslut igen, rapporterar Sveriges Radio.

"En satsning avseende miljö"

Samtidigt registrerade Cyberphoto ett nytt bolag i november förra året, Cyberphoto Svenska AB. Något som väckte frågor om man helt enkelt planerade att flytta över verksamheten för att på så sätt försöka runda miljonsmällen om återbetalningskravet stod sig. Men enligt Patrik Olsson är det inte fallet.

Vi startade det nya bolaget som del i en plan om en satsning och inriktning avseende miljö, återvinning, begagnade och renoverade elektronikprodukter på sikt. Det är en stor marknad i dag i hela Europa och där det med en framåtlutad affärsmässig proaktivitet finns stora möjligheter att utveckla och att utvecklas både som företag och som en del i ett sunt och varaktigt miljötänk, skrev han i ett mail till Ehandel i mars.

Cyberphoto omsatte 298 miljoner kronor under sitt senast registrerade verksamhetsår, som avslutades i april 2023. Man gjorde då också en förlust, efter finansiella poster, på drygt 4,3 miljoner.

"Inte gjort medvetet fel"

Det är långt ifrån de 674 miljoner kronor man hade i omsättning under verksamhetsåret 2020/2021, då med en vinst på 15,5 miljoner kronor. Under det året ska bolagets största mobilkund ha varit ett danskt företag, där företrädaren man hade kontakt med hade näringsförbud i Sverige.

Annons

 Det var inget jag visste, vi kollar inte upp de anställda i respektive företag, har Patrik Olsson tidigare sagt till SVT.

Cyberphoto har också sagt att man avslutade alla affärer med samtliga berörda bolag i slutet av 2020.

Är ni oroliga för att ytterligare krav på återbetalning ska riktas mot er från Skatteverket, för omsättningen från produkterna de slagit mot?

Eftersom vi inte är eniga med Skatteverket där de som de själva skriver i sitt beslut att skriver att ”det kan konstateras att bolaget inte utfört något bedrägeri.” Skatteverket skriver vidare "att det inte heller framkommit uppgifter om att bolaget hade någon kännedom om att det förekommit bedrägerier i tidigare handelsled”. Så är vi övertygade om att de med ett sunt synsätt också kommer att backa tillbaka och inse att eftersom vi inte gjort något medvetet fel heller inte har kunnat förstå att de produkter som nämnts skulle ha förekommit i momsbedrägerier i tidigare led - och att vi därmed i övrigt följt de tydliga regler och krav som finns, skriver han till Ehandel.

LÄS ÄVEN: E-handlaren krävs på miljoner – efter härva: ”Vi har inte gjort fel”

Annons