E-handlaren krävs på miljoner – efter härva: ”Vi har inte gjort fel”

Tvingas betala tillbaka avdragen skatt för affärer med mobiltelefoner.

Den prisade e-handlaren Cyberphoto krävs på 11 miljoner kronor i skatt, rapporterar Sveriges Radio. Skatteverket slår ned mot bolagets inköp av mobiltelefoner från två svenska företag under pandemin. Man betalade 55 miljoner kronor och drog av 11 miljoner kronor i skatt.

Men enligt Skatteverket har telefonerna i ett tidigare led varit en del av den ökända momsbedrägerihärvan. Därför vill nu Skatteverket ha tillbaka den avdragna skatten.

Annons

Vi har inte gjort något fel. Det fanns inte i vår världsbild att det skulle vara en bedrägerihärva, säger Patrik Olsson, vd för Cyberphoto, till SR.

Myndigheten och Förvaltningsrätten menar dock att Cyberphoto själva borde ha insett att de var en del i ett momsbedrägeri. Patrik Olsson hävdar att så inte är fallet.

Jag känner ju att Cyberphoto som ett gammalt företag med god renommé på något sätt har blivit inblandade i något som vi inte velat eller haft vetskap om, säger han.

"Hävdar i sten"

E-handlaren hoppas därför att Förvaltningsrätten ska ompröva beslutet och att man i förlängningen därmed inte ska behöva drabbas av någon mångmiljonsmäll.

Vi har fortfarande inte gjort något fel, det hävdar jag i sten, avslutar Patrik Olsson.

Annons