E-handlaren vände miljonvinst till förlust: ”Ökat kraftigt”

"Under året har råvarupriserna ökat kraftigt".

Svenska Gourmetstål, med bas i Västerbotten, tillverkar en rad olika produkter för matlagning i ugn och på spishäll, grill och över öppen eld. Företaget grundades 2016 och säljer främst lokalt tillverkade stålprodukter som bland annat gör det möjligt att baka pizza och bröd i en vanlig hemmaugn, och få en liknande känsla som i en vedeldad ugn.

Förutom att sälja via egen e-handel till kunder världen över, har man även lyckats knyta till sig ett antal stora återförsäljare. Däribland Ica Maxi, Bagaren & Kocken, Kitchenlab, Verner & Verner och Cervera. Under 2021, med ett bokslut på 17 månaders, omsatte bolaget nära 29 miljoner kronor. Man gjorde då även en vinst på 5,2 miljoner kronor.

Annons

I bokslutet för 2022 stannade omsättningen på 16,9 miljoner. Något som innebär att omsättningen per månad ökar jämfört med föregående år. Men precis som för många andra e-handlare bjöd 2022 på tuffare motstånd med högre kostnader. Vilket i sin tur ledde till att bolaget gjorde en förlust på 290 000 kronor.

Under året har råvarupriserna ökat kraftigt vilket gjort att vinstmarginalerna i bolaget minskat. Med anledning av kriget i Ukraina har även mycket av bolagets White Labelling försvunnit på grund av prisbild/osäkerhet, skriver bolaget i årsrapporten.

De ökade kostnaderna har dock gjort att Gourmetstål sett över sin verksamhet och hittat vissa förbättringsområden. Något man hoppas ska ge effekt under 2023.

Under året har vi effektiviserat vår personalstyrka och sett över våra återförsäljare. Vi satsar i större utsträckning på marknadsföring via sociala medier och försäljning via vår webbshop, skriver bolaget i rapporten.

Annons