I dag: E-handlarens fajt med facket till domstol

En brevlåda bland klagomålen.

Den historiska omröstningen i USA slutade med att Amazon vann med bred marginal mot facket RWDSU. Omröstningen kunde ha lett till den första fackliga organiseringen på ett av e-handlarens lager i USA. Amazon var dock tydliga med att det var arbetarna som vunnit och inte e-handlaren.

LÄS ÄVEN: Amazon knäckte facket med bred marginal: ”Vi vann inte”

Annons

Amazon vann inte - våra anställda valde att rösta emot att gå med i en fackförening, sade företaget i ett uttalande.

E-handlaren hade dock drivit en ganska hård kampanj mot att gå med i facket och nu fortsätter hela sagan till arbetsdomstolen (National Labour Relations Board) där facket fört fram över 20 klagomål mot Amazon. Utfrågningarna kring överklagan inleds idag.

LÄS ÄVEN: Kapitalet säger ifrån mot Amazons fackfientlighet

I det stora hela så menar facket på att Amazon på olagliga sätt lagt sig i omröstningen och ett av klagomålen gäller en brevlåda. Detta då omröstningen skedde via post.

Amazon bad nämligen U.S. Postal Service om att installera en brevlåda precis utanför distributionscentralen i fråga. Enligt e-handlaren ville man göra det enklare för lagerarbetarna att lämna in sin röst. Facket menar dock på att man ville ge sken av att Amazon stod bakom omröstningen och därmed styra omröstningen mot ett nej.

Vi sa från början att vi ville att alla anställda skulle rösta och föreslog många olika alternativ för att försöka göra det enkelt. RWDSU var hela tiden emot dem och pressade för endast en omröstning via post, vilket NLRB:s egna uppgifter visade skulle minska valdeltagandet. Den här brevlådan - som endast USPS hade tillgång till - var ett enkelt, säkert och helt valfritt sätt att göra det enkelt för anställda att rösta, varken mer eller mindre, har Amazon sagt i ett tidigare uttalande.

E-handlaren ska även ha visat upp sina kampanjmeddelanden mot att gå med i facket i nära anslutning till denna brevlåda. Det har även ryktats om att e-handlaren pressat anställda att rösta nej och att använda just denna brevlåda. Det talas även om att Amazon hotat med löneminskningar om man röstade ja.

Nu kommer alltså arbetsdomstolen få reda ut om det ligger någon sanning i dessa påståenden och om Amazon på ett olagligt sätt lagt sig i omröstningen. Om så är fallet lär det bli en ny omröstning på lagret i Bessemer, Alabama.

Annons

Annons