E-handlarna faller på börsen efter rusning: ”Kommer känna av det”

Experterna varnar för tuffare tider.

Vad blev det egentligen av e-handelsrusningen till börsen? DN har tittat på Desenio, Linas matkasse, Revolutionrace, Pierce, Rugvista och Söder sportfiskes äventyr som noterade bolag. Resultatet: En väldigt blandad kompott.

De här bolagen befann sig i en perfekt storm. Det har funnits en hög riskaptit och efterfrågan på nya bolag att investera i. Det är ett sådant klimat som gör att många vill in på börsen, för det finns chans till en hög värdering, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, till tidningen.

Annons

Medan Söder sportfiske ökat med drygt 42 procent jämfört med teckningskursen har till exempel Desenio rasat med nästan 60 procent. Linas matkasse har tappat 30 procent och Revolutionrace 4 procent. Pierce Group har i sin tur ökat med nästan 5 procent och Rugvista med nära 9 procent, uppger DN.

Tror på tuffare tider

Nu varnar experterna för att kargare tider är att vänta. Anledningen är bland annat inflationshotet, högre räntor och en väntad uppgång för den fysiska handeln.

De e-handlare som också har fysiska butiker kan till viss del luta sig mot dem, men de som inte har det kommer att känna av det här. Det kan bli en tuff period för små aktörer, både noterade och onoterade, som går med förlust och dras med stora kostnader kopplade till distributionskedjan, säger Rolf Karp, detaljhandelsanalytiker på Aktiespararna.

Han tror att e-handelsbolagen kommer att få det tufft att nå upp till de uppskruvade förväntningarna på tillväxt. Och att flera av bolagen kastat sig ut med huvudet före på börsen på grund av finansiella rådgivare, som tjänar pengar på att ta dem dit.

De såg möjligheten att göra affärer och närmade sig handlarna med frågor om de skulle börsnoteras, säger Rolf Karp.

Annons