E-handlarna får vänta – därför dröjer elstödspengarna

"Inte en perfekt modell".

Nu är det utlovade elstödet på väg och utbetalningarna sker i två steg. Hushållen får sina stöd tidigast i februari. Men företagen får vänta. Det meddelar regeringen.

Andra steget blir utbetalningen till företag och den frågan bereds, sa energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) under en pressträff på onsdagen, rapporterar TT.

Annons

Hon kunde på onsdagen inte ge något mer konkret besked än så till företagen.

Det kommer vi att behöva återkomma till. Vi bereder frågan och jobbar stenhårt. Det behöver beredas ytterligare. Det är komplext i och med att det är många företag och stora företag. Vi behöver landa in i en rättssäker modell, sa energi- och näringsministern.

Skyller på inspektion

Att det har tagit tid att få elstödet på plats beror enligt Bush på att Energimarknadsinspektionens godkännande drog ut på tiden.

Vidare ska utbetalningarna till hushållen göras automatiskt av och från Försäkringskassan. Hushållen kommer inte att behöva ansöka om stöd. Hur det blir för företagen i det fallet återstår att se.

I grunden bra

Det elstöd som utformats av den nya regeringen efter valrörelsen har bland annat fått kritik för att det inte hjälper elkunder i norra Sverige, som också fått ovanligt höga elräkningar. Det finns även missnöje med att elkunder som nyligen har flyttat inte heller får elstöd.

Jag medger att det här är inte en perfekt modell, ett perfekt system. Det finns delar som man skulle kunna ha skruvat i här, men i grunden är det en god modell, konstaterade ministern under pressträffen.

Annons