E-handlarna höjer priserna efter fraktkaos – kostnaderna rusar

"Där är vi tyvärr i dag".

Containerpriserna har rusat så till den milda grad att handlarna redan tvingats krydda prislapparna för slutkonsumenten. Containrar som går från Kina kostar i dag 700 procent mer än innan pandemin bröt ut och bristerna har satt rejäla spår i handeln.

Tidigare i somras berättade till exempel Systembolaget om hur hyllor, avsedda för säsongsvaror, gapade tomma.

Annons

Det är lite olika orsaker i transportledet. Det har till exempel varit svårt att hitta både chaufförer och lastbilar. Det är flera aspekter som spelar in. Sen är ordervolymerna både i Sverige och utomlands generellt sätt höga och det behovet försöker man möta upp. Vi är inte det enda bolaget som beställer heller, utan det är flera, sa Anders Porelius, presschef på Systembolaget, till Ehandel då.

Anledningen bakom containerbristerna, som i sin tur fått priserna att rusa, är att man på flera håll skalade ned verksamheten i hamnarna, i samband med att gränser stramades åt, när pandemin bröt ut. När sedan allt började öppna upp igen ville alla ha sina leveranser samtidigt och det uppstod rejäla flaskhalsar, som fortfarande skapar problem för handlarna.

Rent krasst innebär det högre hemtagningskostnader vilket i sin tur läggs på produktpriset och hamnar hos konsument i form av högre priser, säger Joel Svensson, grundare och vd på Partykungen, till Ehandel.

Tror på fortsatta problem

De höjda priserna är alltså redan här och de ser inte ut att försvinna i första taget.

Vi jobbar utifrån att denna situation kommer kvarstå under ytterligare ett antal kvartal. Priserna har och kommer justeras vidare för att kompensera för ökade fraktkostnader, berättar Christian Eriksson, vd på Trademax.

Även hos Partykungen har prislapparna justerats under året.

Där är vi tyvärr redan idag och vi har fått höja priset på en hel del varor mot konsument, säger Joel Svensson.

Hur parerar ni för detta för att säkerställa en god tillgänglighet och varuförsörjning?

Annons

Vi har lyckats parera det en del genom större inköp och därmed lägre priser men framför allt är det svårt när europeiska leverantörer till oss väntar med sina inköp i hopp om att priserna ska gå ner och följden blir varubrist. Vissa kategorier av varor har vi inte kunnat få tag i alls senaste halvåret, säger Joel Svensson.

Hos Trademax, som har både en e-handel och butiker att ombesörja, tror man sig dock klara situationen väl. Trots den något dystra prognosen för hur länge problemen kan kvarstå.

Vi är väl förberedda och har lagt order i god tid. Vi räknar med att ha en bra tillgänglighet under kommande kvartal, avslutar Christian Eriksson.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!