E-handlarna om hatade skatten: ”Gör produkterna dyrare”

"Snedvrider konkurrensen".

Den avskydda elektronikskatten ska slopas. Det har Tidöpartierna lovat. Men istället har de hittills under sin mandatperiod höjt skatten – och i juli höjdes den lite till, till ett skatteuttag på 850 miljoner kronor, på årsbasis. Och i januari är det dags igen. Då ska denna skatt inflationsjusteras uppåt med 6,5 procent.

Elektronikskatten, även känd som kemikalieskatten, infördes i Sverige för att motverka miljö- och hälsorisker kopplade till vissa kemikalier i elektroniska produkter. Skatten ska bidra till att man stoppar in mer miljövänliga kemikalier i elektronikprylarna.

Annons

"Samma åsikt"

Branschorganisationen Elektronikbranschen vill att skatten avskaffas helt. De anser att den är ineffektiv. Dessutom leder den till dyrare elektronikprylar, vilket eldar på inflationen. Bland de elektroniksäljare som Ehandel har varit i kontakt med råder, inte helt oväntat, liknande tongångar.

Vi har samma åsikt som Elektronikbranschen i frågan, det vill säga att elektronikskatten är ineffektiv, saknar positiva miljöeffekter och snedvrider konkurrensen, säger Powers vd Robert van Toor till Ehandel.

Borde skatten slopas helt?

För oss på Power är det såklart en självklarhet att arbetet med att minska skadliga ämnen måste fortsätta, men vi tror inte att den nuvarande elektronikskatten är rätt väg att gå. Elektronikprodukter säljs på en global marknad och arbetet med att minska farliga ämnen i dessa bör hanteras på EU-nivå med internationell lagstiftning.

Bör hanteras på EU-nivå

Tony Ottebjer-Winkler, drift- och hållbarhetschef på Elgiganten, håller med. Han är enig i att det är viktigt att minska skadliga ämnen i elektronikprodukter. Men elektronikskatten löser inga problem, anser han.

Vi tycker att det är fel. Dels för att skatten inte har någon faktiskt klimatnytta, dels för att det är dålig tajming i det ekonomiska läge vi är i nu, där inflationen redan slagit hårt på både konsumenter och företag. Denna skatt gör enbart att produkterna blir dyrare, vilket driver på inflationen ytterligare.

Borde skatten avskaffas istället?

Ja. Vill man ha sådana här typer av skatter eller styrmedel så bör man driva frågan inom EU där det kan göra skillnad på riktigt. Den globala elektronikutvecklingen ställs inte om för en skatt, enbart på den svenska marknaden.

Annons

"Snedvrider konkurrensen"

Kristina Wärmare, PR- & kommunikationschef samt hållbarhetsansvarig på Netonnet, tycker också att skatten ska tas bort. Dels för att den inte ger någon miljönytta och dels för att den fördyrar elektronikprylar.

Högre priser gör att konsumenter letar billigare produkter, i synnerhet i tider där plånboken är starkt påverkad. Billiga produkter är ofta sämre för miljön, med sämre kvalitet och kortare livslängd, säger Kristina Wärmare till Ehandel och fortsätter:

En del väljer då att handla på utländska marknadsplatser, vilket bland annat snedvrider konkurrensen för svenska aktörer, eftersom elektronikskatten driver väldigt mycket administration och kostnader för aktörer på den svenska marknaden.

Miljönytta på riktigt på EU-nivå

Hon och företaget tycker att det är viktigt att fasa ut och förbjuda farliga ämnen. Men det arbetet måste ske på EU-nivå, då det "driver kemikaliesubstitution och produktutveckling med miljönytta under konkurrensneutralitet".

Det finns flera lyckade exempel på att utfasning på EU-nivå, som till exempel Reach, RoHS och PFAS. Vill man skapa miljönytta på riktigt för den svenska marknaden bör vi istället ha nollmoms på reparationer av elektronik och försäljning av elektronik, avslutar hon.

Ehandel har även ställt frågan till Jula, men där vill ingen uttala sig:

Jag har ställt frågan till lite olika personer i vår organisation men inte hittat någon som vill uttala sig om det här. Så vi står över den här gången, säger Julas kommunikatör Eleonor Eriksson.

Camilla Waldmark, PR- och kommunikationsansvarig på Elon, konstaterar att kedjan är lika kritisk som konkurrenterna.

Vi är medlem i Elektronikbranschen och håller samma inställning till elektronikskatten som vår branschorganisation. Så som skatten är utformad idag har den ingen reell miljönytta utan ger enbart högre priser till våra svenska konsumenter, då det idag inte produceras någon elektronik endast för den svenska marknaden. För att kunna påverka producentmarknaden anser vi att det krävs en lagförändring på EU-nivå, säger hon till Ehandel.

LÄS ÄVEN: Den avskydda skatten höjs igen – trots att den skulle slopas

LÄS ÄVEN: Tufft slag mot kemikalieskatten: ”Kan inte se några nedgångar”

Annons