Efter butiksdöd, omnihandel och pandemi – nu fyller butiken 20 år

"Har nog aldrig varit mer spännande och roligt".

Livsstilsbutiken Grandpa fyller år. I dag för 20 år sedan slog grundarna Martin Sundberg, Anders Johansson och Jonas Pelz upp dörrarna till den första butiken på Södermannagatan 21 i Stockholm. Sedan dess har det runnit en hel del vatten under broarna.

LÄS ÄVEN: Livsstilsbutiken ska satsa online – ”vi har slagläge”

Annons

Idag består verksamheten av tre butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö, samt en internationell e-handel efter att man under 2021 inledde en rejäl onlinesatsning. Under fjolåret omsatte bolaget strax över 45 miljoner kronor och grundarna kan blicka tillbaka på en händelserik tid.

Det sägs att endast ett av tio företag överlever de första tio åren, så att Grandpa nu fyller 20 år känns absolut mäktigt. Men samtidigt känns det så självklart, säger Jonas Pelz, grundare och ägare av Grandpa, och fortsätter:

Jag ser tillbaka på de här åren med stolthet, framförallt utifrån att vi har skapat så många arbetstillfällen och ett sammanhang för alla de underbara människor som har jobbat för oss.

Pandemi och fyrverkerier

Jonas lyfter fram att de senaste 20 åren har varit fantastiskt roliga men också utmanande. Utöver en finanskris och en pandemi har man även fått uppleva högkonjunktur, lågkonjunktur och ett affärsklimat som har varit allt annat än enkelt med butiksdöden, omnihandel, konkurser, prispress, inflation, räntehöjningar och inte minst ett klimathot.

De senaste 20 åren har varit händelserika och fyllda med glädje, frustration, utmaningar, fest, fyrverkeri, hårt jobb, sena kvällar, tidiga morgnar, spännande möten, jobbiga möten, events, produktion, lanseringar, samarbeten. Men det som utmärker den här tiden, mer än någonting annat, är den otroliga värmen, glädjen och gemenskapen vi skapat med leverantörer, samarbetspartners, vår otroliga personal och självklart även våra kunder.

I somras meddelade Jonas och Anders, Grandpas två kvarvarande grundare, att de lämnar sina operativa roller i bolaget. Istället ska duon fokusera på sina styrelseroller och bidra på en mer strategisk nivå. En ny utmaning som man ser fram emot.

Det har nog aldrig varit mer spännande och mer roligt med Grandpa än vad det är just nu. Vi jobbar vidare mot våra mål men framförallt jobbar vi vidare med vår långsiktiga idé om att vara en inkluderande mötesplats, bygga vidare på vår community och fortsätta gå vår egen väg, åtminstone 20 år till, säger Jonas Pelz.

LÄS ÄVEN: Efter 20 år – grundarna lämnar sina roller: ”Av yttersta vikt”

Annons

Annons