Efter galna rusningen – nu firar branschen

"Har aldrig sett något liknande".

Efter den kaotiska lanseringen av de nya spelkonsolerna, i synnerhet Playstation 5, jublas det nu i den svenska spelbranschen. E-handlarna får fortfarande frågor från besvikna kunder och så sent som i dag meddelade Elgiganten på sin Instagram att de ännu inte vet när nästa gäng med konsoler dyker upp på lager.

Med fler och fler svenskar sittandes hemma har gamingkategorin gått bättre än någonsin och varorna flyger av lagerhyllorna.

Annons

Efterfrågan har varit otroligt hög på Playstation 5. Vi har aldrig sett något liknande. För någon som vill beställa nu kommer man inte kunna få sin beställning förrän nästa år, säger Jenny Pedersén, presskontakt på Mediamarkt, till Di Digital och fortsätter:

Det är ett generationsskifte som folk väntat på länge och sen lever vi i tider då folk sitter mycket hemma. Det har lett till en högre efterfrågan än vad man väntat sig. Sedan säljer konsoler väldigt bra generellt. Ser man på Nintendo Switch som funnits länge, finns det en efterfrågan på den också.

Bara den svenska spelbranschen omsatte totalt 24 miljarder under 2019, en ökning med 27 procent mot året innan. Och med ett år där spelen slår alla rekord, samtidigt som en ny konsolgeneration släppts på marknaden talar mycket för att tillväxten kan dra iväg ytterligare.

"Alla gynnas"

Flera framträdande spelutvecklare och utgivare har sin hemvist i Sverige och de har förstås, precis som handlarna, all anledning att fira just nu.

Jag tror nog att alla gynnas av de nya konsolerna, för att intresset för spel ökar. Men de som i första hand gynnas är såklart de som gör spel för de plattformarna. Det är företag som Dice, Massive, Avalanche, Embracer, Starbreeze och flera andra, säger Per Strömbäck, talesperson på Dataspelsbranschen, till Di Digital.

Det blir mer intäkter för de svenska spelutvecklarna. Men samtidigt har marknaden breddats, med mobilspel och de här nya prenumerationstjänsterna. Det spär ut effekten.

Annons