Efter kaoset – nu säljs de dyrt på Blocket och Tradera

"Inte ovanligt".

Det var en stor skara besvikna spelsugna konsumenter som blev utan en Xbox Series X och Playstation 5. De flesta av dem verkar få vänta fram till 2021 på att få köpa en. Om de inte är redo att hosta upp nästan det dubbla priset, vill säga. Nu har det nämligen dykt upp Playstation 5-konsoler på andrahandsmarknader som Blocket och Tradera.

Istället för det rekommenderade priset i butik, alltså runt 6000 kronor, säljs de för runt 10 000-12 000 kronor. Det innebär att flera förhandsbeställningar som lagts hos de svenska återförsäljarna har gjorts enkom med avsikten att sälja vidare till överpriser.

Annons

Vad gör då Blocket och Tradera, som ofta slår ett slag för hållbar konsumtion, för att åtgärda det beteendet? Inget alls visar det sig, i alla fall inte just nu.

Detta sker på alla andrahandsmarknader där köpare och säljare kommer överens om pris. När efterfrågan är väldigt stor och utbudet är begränsat är det inte ovanligt att priserna på de få exemplar som finns går upp. Vi på Tradera går inte in och begränsar försäljning av varor så länge det som säljs inte är olagligt eller olämpligt, säger Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera, till Ehandel.

Några bud på enheterna för 10 000 och uppåt har vi dock inte sett än på Tradera. Däremot finns ett fåtal enheter för runt 8000-9000 kronor där någon har varit inne och budat.

"Upp till efterfrågan"

Inte heller Blocket har gått in med några spärrsystem mot eventuella överpriser. I stället håller man koll på om säljarna verkligen har en Playstation 5 att förmedla.

Vi håller ögonen på detta. Vi har som regel att man bara får sälja PS5 om man kan bevisa att varan faktiskt finns, det vill säga om man kan bevisa att man har varan hemma, säger Matilda Adelborg, presskommunikatör på Blocket.

Vi har inte satt in någon begränsning på priser, utan det är samma regelverk som för exempelvis konsertbiljetter - att det är upp till köpare och hur efterfrågan ser ut. Hittills handlar det inte om några stora mängder, men vi håller ögonen på detta och tar till åtgärder om vi ser att det blir ett problem. Jag tror att faktumet att man måste ha varan i sin ägo för att få lägga upp en annons gör att mängden annonser inte är så stor.

Det här är förstås ingen ny företeelse och absolut ingenting unikt för de svenska marknadsplatserna. Vi minns även hur priserna på handsprit sköt i höjden när pandemipaniken blev som störst i våras.

LÄS ÄVEN: Jakten på handsprit: Tradera och Blocket sätter in spärrsystem

Annons

Annons