Jakten på handsprit: Tradera och Blocket sätter in spärrsystem

"Naturligt att priserna på andrahandsmarknaden går upp när varorna är slut i butik".

Konsumenternas jakt på bland annat handsprit och munskydd har lett till tomma hyllor hos flera butiker och apotek. Leverantörerna har helt enkelt inte kunnat möta den stora efterfrågan som uppstått i coronavirusets spår. I helgen stod det dessutom klart att de eftertraktade varorna nu säljs vidare på nätet till betydligt högre priser än vad som får betraktas som normalt.

Fullt rimligt när efterfrågan ökar eller ett oetiskt beteende av säljare som vill tjäna pengar på människors rädsla? Det senare, ansåg bland andra Ebay som i helgen gick ut med att alla produktlistningar relaterade till coronaviruset - vilket bland annat innebär all försäljning av handsprit - skulle tas bort från sajten.

Annons

LÄS ÄVEN: Vill undvika "orättvis prissituation" - stoppar försäljning av handsprit

"Korrigerar annonstexterna"

Svenska Tradera gör dock en lite mer reserverad bedömning av situationen. På företagets sida kan man för närvarande bland annat köpa tio förpackningar handsprit på 400 ml styck för den nätta summan av 1 650 kronor.

Det är fortfarande tillåtet att sälja handsprit, munskydd och liknande på Tradera. Vi är en marknadsplats och priserna avspeglar tillgång och efterfrågan, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera, till Ehandel.

Bolaget har dock en policy om att säljarnas annonser inte får innehålla medicinska påståenden som inte stämmer. Policyn började tillämpas för coronaviruset för cirka en vecka sedan då det framkom att produktbeskrivningar innehöll vilseledande information, som till exempel att munskydd skyddar mot viruset.

Det innebär att annonser som nämner coronavirus, covid-19, 2019nCoV eller andra varianter av namn som är relaterade till det nya viruset, korrigeras om de innehåller medicinska påståenden som inte stämmer, säger Sofia Hagelin, och förtydligar:

Om själva produkten är okej att sälja, så korrigerar vi annonstexterna så att de lyder under våra regler istället för att stänga ner dem.

"Ingen som köper till fantasipriser"

Även hos branschkollegan Blocket har ett antal säljare försökt göra sig av med handsprit på sistone. Vi upptäckte tidigare i dag en annons för 600 ml handsprit för 840 kronor, som dock har försvunnit nu. Till skillnad från Tradera har Blocket valt att helt bannlysa ord som corona, coronavirus och covid-19 i säljarnas annonser.

Vi har aldrig tillåtit osubstantierade hälsopåståenden och är generellt restriktiva kring hälsopreparat och utrustning. Vi tillåter däremot försäljning av munskydd och handsprit och vi lägger oss inte i prissättningen så länge den inte är missvisande på något vis. Det är naturligt att priserna på andrahandsmarknaden går upp när varorna är slut i butik. Det har vi sett många gånger. Samtidigt är det ingen som köper till fantasipriser, säger Daniel Mars, kundsäkerhetschef på Blocket.

Annons

Vad hände med annonsen där någon ville sälja 600 ml handsprit för 840 kronor?

Vad som hänt med den specifika annonsen kan jag inte kommentera. Men om priset var rimligt så blev varorna säkert sålda.

LÄS ÄVEN: Högt säljtryck hos matjätten: "Kan notera att handspriten är slut"

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!