Efter Kavall-köpet: Mathem säkrar halv miljard

Men värderingen har rasat med 90 procent på ett år.

I slutet av mars köpte Mathem den konkursfärdiga konkurrenten Kavall. Och just den här affären bidrar till att Mathem nu kan räkna hem en halv miljard kronor i nytt kapital, rapporterar Breakit.

Runt 100 miljoner ska nämligen skjutas till av de tidigare Kavall-ägarna. Resten av fiolerna ska Mathems befintliga ägare, däribland Bonnier Ventures och Inbox Capital, stå för.

Annons

En halv miljard är därmed säkrad. Från början var målet att ta in 600 miljoner kronor i en nyemission under våren. Men troligen kan det ändå bli mer än så, när rundan väl stängs.

Tokras för värderingen

Kassan ser ut att kunna fyllas på med 700 miljoner kronor, skriver sajten. Detta då intresset för kapitalrundan hittills har varit stort.

Men hur stort suget blir avgörs i slutändan av vad värderingen landar på. Den ligger i dag på någonstans mellan en kvarts och en miljard kronor. Det kan jämföras med för ett år sedan då den låg på hela 4 miljarder. Värdet på Mathem har alltså dykt rejält – med så mycket som 90 procent.

Omsättningen låg i fjol på 2,5 miljarder kronor, en nedgång med 5 procent från året innan. Enligt vd:n Johan Lagercrantz ska bolaget dock nå svarta siffror under nästa år.

Annons