Efter konkursen: Här är Cakes köpare – storägarna jublar

Bilhandlare tar över Foodora-älsklingen.

Foodora-favoriten och e-handlaren Cake, som säljer eldrivna mopedcyklar, gick i konkurs i början av februari. Pengarna tog helt enkelt slut, samtidigt som varken ägarna eller riskkapitalisterna ville skjuta till mer pengar. Förlusten uppgick till -369 miljoner kronor 2022.

Klimatfrågorna är inte längre i fokus, vi befinner oss i en lågkonjunktur. Det handlar om oss, men det handlar också om ekosystemet för riskkapital. För tillfället är det helt dött, det finns inga tagare i den senare fas Cake är i, sa grundaren Stefan Ytterbom till Di i februari, efter konkursbeskedet.

Annons

Sedan konkursen meddelades har det spekulerats friskt i media kring olika potentiella köpare av konkursboet. Konkurrenten Vässla sträckte snabbt ut en hand och såg stora möjligheter i en fusion – och drömde om ”en nordisk designfokuserad mobilitetsgrupp".

LÄS ÄVEN: E-handlaren i blodig konkurs: ”Helt dött för tillfället”

LÄS ÄVEN: Efter konkursen: Pressade konkurrenten vill kroka arm

Men de planerna grusades snabbt när även Vässla, som också har använts av Foodora, tvingades ansöka om konkurs den 13 februari. Bolaget hade då befunnit sig i rekonstruktion sedan i somras. Vässla bad om en förlängning av rekonstruktionen, men Stockholms tingsrätt avslog snabbt ansökan.

LÄS ÄVEN: Totalstopp för Foodora-älsklingen – går i konkurs

Men nu har i alla fall Cake hittat sin ”riddare” och räddare i nöden. Men riddaren rider inte fram med en blågul fana. Istället är flaggan röd, vit och blå. För nu står det klart att det är den norska investeraren och bilhandlaren Espen Digernes som köper upp hela Cakes konkursbo, rapporterar Di Digital. Han håvar in både Cakes tillgångar i Sverige och företagets globala varumärke och produkträttigheter.

Cake kommer därmed uppgå i Espen Digernes bolag Brages Bilforretning AS, som är en norsk återförsäljare av Toyota och Lexus i norska städer som Ålesund och Kristiansund.

40-tal intressenter

Enligt Di har totalt ett 40-tal aktörer hungrat efter och visat köpintresse för Cake. Det bekräftar konkursförvaltaren Jacob Callmander. Men Cakes tidigare storägare AMF och SEB har till viss del hållit emot och varit lite kräsmagade. De har helt enkelt inväntat ett riktigt attraktivt bud.

Annons

Nu har pensionsbolaget och storbanken i alla fall blidkats av norrmannens pengapåse. Men vad Espen Digernes får betala för att äta hela Cake-kakan är inte offentliggjort. På Cakes ägarlista har även namnkunniga och kapitalstarka bolag som oljefamiljen Lundin och Creandum återfunnits. Grundaren Stefan Ytterbom har också behållit en andel.

Norska bolag har köpt en lång rad svenska aktörer de senaste åren, inte minst på handelssidan. Norska Power tog även över tyska Mediamarkts butiker i Sverige i fjol. Och norskflaggade investmentjätten Ferd Invest meddelade i somras att man ska shoppa svenska bolag för 3 miljarder, under de kommande åren. Den svaga svenska kronan och en lång rad konkursade eller konkursfärdiga svenska företag har har gett köpstarka norrmän köpaptit.

Annons