Efter miljonregnet: Stort sparpaket på last mile-uppstickaren

Bolaget tog in ytterligare 22 miljoner förra veckan.

Det har regnet pengar över last mile-uppstickaren Kavall, under våren. Först tog bolaget in 155 miljoner – och förra veckan ytterligare 22 miljoner. I den senaste rundan deltog bland annat investeraren Andreas Grape, musikproducenten Ash Pournouri och Bring Ventures.

Kavall har bevisat sin affärsmodell och står inför en riktig expansion för att säkerställa sin position på marknaden, kommenterade Andreas Grape i ett pressmeddelande.

Annons

Samtidigt har det radats upp neddragningar, varsel och sparpaket i techvärlden. Klarna har exempelvis varslat 700 anställda. Inflation, minskad köpkraft och allmän ekonomisk oro i världen gör nu sitt avtryck i den konjunkturkänsliga techbranschen.

Trots det har last mile-bolagen fortsatt att ta in mycket pengar under våren. Men inte heller de är immuna mot det ekonomiska mörker som nu sveper in över världen.

Kan behöva lämna Finland

Och nu måste Kavall, som totalt alltså tagit in 176 miljoner på kort tid, dra hårt i handbromsen. Enligt Breakit tvingas bolaget – som specialiserat sig på blixtsnabba matleveranser i städer – nu genomföra ett omfattande sparkpaket.

Sajten skriver att de ska dra in på runt 20 procent av de "centrala funktionerna i Sverige och Norge", där man har verksamhet. Och att det är ett 15-tal personer som berörs av neddragningarna. Det är nu också osäkert om Kavall blir kvar på den finska marknaden.

Vi ska utvärdera vägen framåt för den finska verksamheten, säger John Tengberg till Breakit.

Förändringar på marknaden

Kavall har fått med sig tunga investerarbolag som VNV, Bonnier Ventures och Inbox Capital ombord. Och värderingen låg förra veckan på över en halv miljard. Men nu är bolagets finansiella stabilitet allt mer osäker.

Det har hänt stora förändringar på marknaden bara de senaste veckorna och vi vill vara proaktiva. Även om vi har pengar i kassan nu så vet vi inte hur länge det här förhållandena kommer hålla i sig, säger John Tengberg till sajten.

Annons
Annons