Efter nobbade lönekravet – nu går de ut i strejk: ”Kan uppstå köer”

Kan även påverka importvaror på sikt.

Nu har de fått nog. Det blir strejk i Finland. Den omfattar 160 stormarknader och områdesterminaler för Keskos logistik-tjänster. Anledningen: Deras krav på 200 euro i lönepåslag har inte fått gehör hos arbetsgivaren Kesko.

Runt 16 000 anställda ska strejka i 48 timmar, till och med klockan fem på lördag. Inför händelsen har allmänheten uppmanats att inte börja hamstra mat. Maten kommer inte att ta slut, är budskapet. Kesko ska också, så långt det är möjligt, hålla matbutikerna öppna.

Annons

Maten tar inte slut. Strejken berör huvudsakligen stora butiker. Det finns sammanlagt 2 800 dagligvarubutiker i Finland. Alla kedjor omfattas inte av strejken. Det kommer att finnas mat, säger Luari Kulonen, beredskapsexpert vid Finsk Handel, till finska Yle Uutiset.

På frågan om det kan bli brist på vissa livsmedel svarar Lauri Kulonen att strejken inte kommer bidra till någon matbrist.

Men i mitten av månaden kan stuvarnas eventuella strejk i hamnarna påverka importvaror. Av de varor som säljs i våra butiker är 80 procent producerade i Finland, konstaterar han.

Strejkrisk även i Sverige

Även i Sverige finns det viss strejkrisk, då arbetsmarknadens parter står långt ifrån varandra. Handelsanställdas förbund kräver, inför avtalsförhandlingen 2023, rekordhöga löneökningar.

Vi går in med ett historiskt högt lönekrav på 1 265 kronor i månaden för den som jobbar heltid. Företagen har gått bra och gjort stora vinster. Våra medlemmar stod i frontlinjen under pandemin och tog ett oerhört stort ansvar, nu måste de få betalt, säger Linda Palmetzhofer, Handels förbundsordförande, i ett pressmeddelande.

"Redan slagit mot handeln"

Handlarnas branschorganisation Svensk Handel kontrar med att det är orimligt givet det ekonomiska stålbad som handlarna nu går igenom.

Lågkonjunkturen har redan slagit mot handeln. Branschen står i en perfekt storm där kostnaderna ökar samtidigt som marginalerna minskar. Detta måste beaktas när förhandlingarna nu inleds. Löneökningarna får inte vara för höga och industrin måste värnas, kontrar Sofia Larsen, vd på Svensk Handel, i ett pressutskick.

Annons
Annons