Efter nya raset – nu varnar experterna för tuffare tider

"Vi ser redan nu att hushållen är bekymrade".

Det är ordentligt darrigt både ute i omvärlden och på hemmaplan. Sveriges BNP faller med 0,4 procent och hushållens konsumtion likaså. Samtidigt är inflationen fortsatt över 6 procent. Nu spår experterna tuffare ekonomiska tider och att Riksbanken, trots detta, kommer att fortsätta att höja räntan.

Dagens siffror tillsammans med en svagare global konjunktur och en skakig bostadsmarknad gör tyvärr att utsikterna ser allt annat än ljusa ut, säger Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, till SvD.

Annons

För trots att arbetsmarknaden är välmående väljer svenskarna att hålla i pengarna. Exakt vad det beror på är förstås svårt att spekulera i, men experterna tror att det är den samlade bilden. I tunga tider sänks helt enkelt shoppinghumöret.

Men inte ens det tror man kan få Riksbanken att backa från höjningar.

Det beror på hur mycket inflationen faller tillbaka. Vi ser redan nu att hushållen är bekymrade, och då har de ändå en superstark arbetsmarknad i ryggen. De behöver inte vara oroliga för sina jobb här och nu. Men ändå är man så oerhört deppiga, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

Och hon får medhåll av sin kollega på Länsförsäkringar.

Jag tror att räntehöjningarna kommer att fortsätta ett tag till. Lönestatistiken pekar på ett högre lönetryck. Det är av de viktigaste och mest inflationsdrivande aspekterna. Det tror jag tyder på att Riksbanken kommer köra på enligt plan, säger Alexandra Stråberg.

Trots en tillbakagång förväntar man sig ingen krasch, men det kommer fortfarande att bli kännbart.

Vi går mot ett tuffare ekonomiskt läge, men det är ännu ingen tvärnit. Även om tillväxten väntas bli lägre än förra året så tror vi än så länge på en mjuklandning. Även om räntan väntas bli högre, så är den inte särskilt hög. Så jag tycker man ska ha lite perspektiv, säger Alexandra Stråberg.

Annons
Annons