Efter snabba lagändringen – så ska nya butikskravet hanteras

Personal kan räknas bort.

10 kvadratmeter butiksyta per person. Det är den nya gränsen som handeln sedan i söndags har att förhålla sig till. Som vi kunde berätta tidigare i veckan valde regeringen att direkt tillämpa den nya lagen när det kommer till handeln. Utöver att se till att det inte är för många personer i butiken samtidigt, är handeln skyldig att upplysa kunderna hur många som får vara i lokalen samtidigt.

LÄS ÄVEN: Regeringen blixtaktiverar nya lagen - här är nya kraven på handeln

Annons

För att underlätta för butiksägare att informera sina kunder har Svensk Handel nu tagit fram en specialskylt för ändamålet. Den finns att ladda ner på branschorganisationens hemsida, som också förklarar hur man som butiksägare ska räkna ut maxantalet besökare.

Den tillgängliga butiksytan inomhus är den ytan där kunder och besökare vistas. Den tillgängliga ytan inomhus är den yta där kunder och besökare kan röra sig. Personalutrymmen och lagerutrymmen ingår med andra ord inte i den tillgängliga ytan. Du som handlare måste dra bort kvadratmeter för eventuella fasta möbler och inventarier.

"Står med fasta kostnader"

Enligt Svensk Handel behöver man inte ta hänsyn till butikspersonalen när man beräknar hur många som får vara i lokalen samtidigt. Och det finns även andra undantag:

Om din butik har en tillgänglig yta på mindre än 10 kvadratmeter gäller som huvudregel att endast en person kan vistas i butiken samtidigt. Om det är en person med ett barn som inte kan vänta på gatan eller en person som på annat sätt behöver stöd undantas detta och fler personer kan vistas i lokalen vid det tillfället.

Svensk Handel har tidigare sagt till Ehandel att de ser positivt på att branschen nu har fått tydligare regler för vad som gäller, eftersom man tidigare endast haft rekommendationer att förhålla sig till. Däremot saknar man besked från regeringen angående hur drabbade handelsföretag ska ersättas.

Butikerna står med fasta kostnader som tickar på och på många håll är reserverna redan slut. Kommer man med den här typen av restriktioner, som faktiskt innebär att man helt kan stänga butiker, så måste man också berätta hur man ska ersätta företag som drabbas. Och det har inte gjorts, sade Svensk handels presschef Hans Tjernström till Ehandel tidigare i veckan.

Ehandel har sökt Svensk Handel för en uppdatering om läget i landets butiker kopplat till den nya pandemilagen.

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!